1515
Innehåll från Element Logic SwedenAnnons

Är automatisering vägen till effektiva lagerlösningar?

Är ditt lager redo för framtidens handel? Kontakta Thomas Karlsson på Element Logic om du vill veta mer om automatisering, effektivisering och robotar som lagerlösning.
Är ditt lager redo för framtidens handel? Kontakta Thomas Karlsson på Element Logic om du vill veta mer om automatisering, effektivisering och robotar som lagerlösning.

I den snabbt föränderliga samtiden är handelns nyckelord effektivitet och flexibilitet. 

Nu krävs en ny typ av lagerlösningar som kan hantera såväl konjunkturens upp- och nedgångar som digitaliseringens krav på snabba leveranser. Allt tyder på att automatisering är vägen framåt, men teknologin omgärdas fortfarande av flera myter. 

Digitalisering, pressade branscher och hög konkurrens ställer idag stora krav på företag att effektivisera sina lagerlösningar för att kunna hänga med på marknaden. Automatisering är en naturlig väg till mer effektiva lager, så varför vågar inte fler ta steget? Element Logic är ett ledande företag inom teknik och intralogistik, som designar, implementerar och levererar automatiserade lagerlösningar för företag i olika storlekar och för olika branscher i Europa. Här reder deras VD, Thomas Karlsson, ut 3 av de 8 myter man identifierat som gör att evolutionen inom lager går onödigt långsamt.

Myt 1 – ”Investera inte i automatisering om företagets prognoser är ovissa” 

– Traditionellt har man byggt kundanpassade lageranläggningar, baserat på relativt långsiktiga beräkningar och med lång återbetalningstid. När vi nu befinner oss i en oviss tid så behövs det så oändligt mycket mer anpassbarhet. Då ökar behovet av modulerade, flexibla system som går att rätta efter förändrade förutsättningar. I rak motsats till myten, erbjuder automatiserade lager den tryggaste vägen framåt när prognoserna är osäkra. Med vårt automationssystem AutoStore, tittar vi på ett halvår framåt för kunden. 

Om behoven sen ändras, är det bara att enkelt anpassa systemet, med ett modifierat antal backar, robotar och plockportar. På Element Logic känner vi ändå av att drivkraften till att automatisera bland företag är större än osäkerheten. Detta eftersom så många idag behöver öka effektiviteten samt reducera kostnaderna och behovet av personal. Eftersom du inte behöver bygga långsiktigt, utan hela tiden bara för här och nu, så fördelar du ut dina investeringar över en längre tid. Därmed minimeras riskerna samtidigt som återbetalnings-tiden blir kortare. 

Myt 2 – ”Du behöver bygga en helt ny lagerlokal”

– Fel, det går utmärkt att ställa in systemet i en redan befintlig lagerbyggnad. AutoStore kräver inte hög höjd, utan en vanlig lagerhöjd på 7,5 meter är idealt. Så länge du har en konventionell lagerbyggnad så behöver därför inget byggas om eller byggas nytt. Dessutom slipper du långa drifttider till färdig anläggning. Från kontrakt till att vi är igång och kör systemet, tar det vanligtvis bara ca 6 månader. På några dagar är du uppe på den prestandanivå som du har beställt. Det beror också på att vi veckorna innan idrifttagningen utbildar vi s.k. super-users hos kunden, som blir interna experter på AutoStore. Det är viktigt att kunden känner sig trygg i överlämningen, så att företaget direkt kan sköta systemet på egen hand – och systemet är väldigt enkelt. Byggnaden behöver sen inte vidareanpassas utan du behöver bara skala upp eller ned systemet för att möta aktuell efterfrågan, något som sparar enorma mängder timmar av engineering och kundanpassning i jämförelse med traditionella lagersystem som ofta kräver nybyggnation. 

Myt 3 – ”Robotar är inte hållbara för miljön”

– Till skillnad från traditionell lagerteknologi är de här robotarna extremt energieffektiva. 10 AutoStore-robotar har nämligen samma förbrukning som en vanlig dammsugare. Dessutom kan de arbeta i mörker och kräver också en betydligt mindre arbetsyta. Genom att vi ställer alla moduler ovanpå varandra, blir systemet oerhört kompakt. Batterierna återladdas automatiskt och ofta räcker det med solceller på lagrets tak, för att driva hela anläggningens robotdrift. Sett till arbetsmiljön, ger den nya tekniken utrymme för de mest nyfikna och intresserade att omutbilda sig att bli super-users, medan övriga kan fortsätta med plockning på samma sätt som förut. 

Här kan du ladda ner Elements Logics whitepaper: 

www.elementlogic.se/8-myter-om-lagerautomation/ 

Fakta Element Logic

• Element Logic har optimerat företags lagerprestanda i över 30 år.

• Med robotlösningar, programvara och rådgivning som bidrar till ökad lönsamhet. 

• Optimerar lager i alla storlekar inom ett brett spektrum av branscher.

• Har som ursprunglig AutoStore®-partner stor erfarenhet av att utforma, leverera och installera skräddarsydda lösningar för sina kunders arbetsflöde. 

• Har mer än 150 anställda i Europa och hade 2019 en omsättning på €80 miljoner. 

• Huvudkontoret ligger i Norge, med underavdelningar i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Benelux-länderna and Polen.

Mer från Element Logic Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Element Logic Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?