1515
Annons
Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Gemensam tvättstuga – en riktig hållbarhetshjälte

Den gemensamma tvättstugan i våra flerbostadshus har på senare år bytts ut mot tvättlösningar i varje lägenhet. Detta innebär en enorm miljöbelastning och högre kostnader. Electrolux Professional ser tvättstugan som en självklar del av ett hållbart samhälle och vill hjälpa fastighetsägare att nå dit.

Den gemensamma tvättstugan förtjänar en bättre status. Detta menar Electrolux Professional som har stora visioner för hur tvättstugan kan bli en så kallad First Floor Lounge där grannar delar på flera resurser. Kanske kan man bygga ett gym i anslutning till tvättstugan, eller en gemensam kontorsyta? 

– Vi tror att tvättstugan kan fylla en jätteviktig samhällsfunktion och bli en mötesplats där även de ensamma får tillgång till mänsklig kontakt. Fastighetsägare som kan visa att de tar ansvar när det gäller miljömässig och social hållbarhet kommer ses som mer attraktiva hyresvärdar i framtiden, säger Peter Sundqvist, försäljningschef för tvättstugor på Electrolux Professional.

Att den gemensamma tvättstugan är bättre för miljön är förankrat i forskningen. Bland annat har Linköpings Universitet gjort en studie som visar att tvättstugan är att föredra framför egna tvättlösningar, både ur miljömässig och ekonomisk synpunkt. 

I en fastighet med 35 lägenheter krävs det sammanlagt 70 tvättmaskiner och torktumlare om varje hushåll ska ha en egen tvättlösning. Dessa maskiner har hälften så lång livslängd som tvättstugans professionella maskiner, och måste därför bytas ut minst en gång under de professionella maskinernas livslängd (ca 15 år).

– Totalt landar vi på 140 maskiner och 7 ton material istället för 4 maskiner och 700 kilo material för en gemensam tvättlösning. Vi hävdar att detta varken är rimligt eller hållbart. Frågan vi alla måste ställa oss är om vi verkligen har råd att låta bekvämligheten gå först. Faktum är att kläderna dessutom håller längre om de tvättas i en professionell maskin, så vi menar att fördelarna väger över, säger Peter Sundqvist.

En gemensam tvättstuga kan vara ett första steg som kan hjälpa fastighetsägarna att nå målen i Agenda 2030. Att även satsa på lågenergiprodukter som sänker elförbrukningen med 60 procent är ytterligare ett viktigt steg, särskilt med tanke på problemet med kapacitetsbrist i Sverige.

– Vi har flera kunder som efter att de satsat på moderna lågenergimaskiner kunnat installera ett par laddstolpar för elbilar i anslutning till fastigheten. Här finns alltså flera vinster att göra förutom de uppenbara med kostnadsbesparingar och minskad miljöpåverkan, konstaterar Peter Sundqvist.

Fakta om Electrolux Professional

Electrolux Professional är en global leverantör av professionell utrustning inom tvätt, storkök och dryck. Målet är att göra kundens vardag enklare, mer lönsam och verkligt hållbar varje dag. Är du nyfiken på tvättstugans roll som miljöhjälte? Läs mer här

 

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera