1515
Innehåll från EKNAnnons

Wabobas studsbollar är en global succé – så får de råd att växa

Svenska Wabobas exportsuccé började med en dag på stranden. Nu har de patent på bollen som studsar på vatten, och säljer till 50 länder. På resan har de haft hjälp från statliga EKN – och det stödet har gjort att banken vågar låna ut pengar till Wabobas studsande tillväxt.

– Jag insåg att jag saknade något att leka med i vattnet. En boll som studsade riktigt bra på vattnet hade varit något, men det fanns inga. Jag testade hundratals bollar innan jag var klar över en möjlig konstruktion och utvecklade en egen boll, berättar grundaren Janne von Heland.

”Tillväxt kräver likviditet”

Första exporten gick till alla strandlekars mecka – Australien – som dessutom har sommar under den svenska vintern. Det året sålde Waboba 160 000 bollar i Australien, och succén var ett faktum.

– I dag säljer vi 1,5 miljoner originalbollar och ett antal miljoner andra produkter om året – i 50 länder.  

För några år sedan kom Waboba i kontakt med Exportkreditnämnden, EKN, den statliga myndigheten vars syfte är att hjälpa svenska exportföretag. Wabobas snabba tillväxt gjorde att de behövde större kreditutrymme. Banken föreslog ett samarbete med EKN, som kan ta en del av bankens risk vid kreditgivning. Det gör det lättare för banken att säga ja.

EKN tar 50 procent av bankens risk

– Accelererande försäljning innebär att vi måste öka mängden produkter i lager, och kunna känna oss trygga i att få tillgång till snabbt kapital om vi behöver det. EKN:s rörelsekreditgarantier täcker 50 procent av risken för banken, och då blir det förstås lättare för banken att ge oss de krediter vi behöver.

Janne von Heland säger att samarbetet med EKN haft ytterligare en fördel – dess enkelhet.

– Många tänker kanske att det är krångligt och byråkratiskt. Men för oss som företag har det tvärtom varit väldigt okomplicerat. Banken och EKN har arbetat ihop för att möjliggöra att vi får tillgång till pengarna vi behöver – och vi har kunnat fokusera på att växa.

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer här 

 

 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?