1515
Innehåll från EKNAnnons

Utökad exporttrygghet i kristider

Anna Långström är produktansvarig för rörelsekreditgarantin på EKN.
Anna Långström är produktansvarig för rörelsekreditgarantin på EKN.

De flesta bolag drabbas av coronakrisen på ett eller annat sätt.

För exporterande bolag och deras underleverantörer är de ekonomiska riskerna extra påtagliga.

Därför utökar Exportkreditnämnden, EKN, sina erbjudanden.

Läs mer om EKN:s utökade erbjudande 

Vi kastades hastigt in i en global lågkonjunktur som påverkar den gränsöverskridande handeln för en lång tid framöver. Trots att det finns stora tillgångar i de svenska exportbolagen, är det likviditeten som blir det stora problemet när världsekonomin bromsar in.

EKN är en myndighet som kan gå in och säkra upp banklån och krediter för bolag som annars kanske inte skulle kunna expandera sin internationella verksamhet. I dessa kristider har man nu skruvat upp erbjudandet ytterligare.

Anna Långström är produktansvarig för rörelsekreditgarantin på EKN.

– Den stora skillnaden är att vi nu kan erbjuda rörelsekreditgaranti för bolag i alla storlekar. Tidigare låg fokus på SME-segmentet, med bolag upp till 249 anställda och 500 miljoner i omsättning. Nu kan vi även bistå mid corp och större bolag med hjälp.

Garanterar 80 procent av krediten

En nyhet som är desto mer glädjande för bankerna och deras befintliga bolagskunder är att EKN nu går in och säkrar 80 procent av rörelsekrediten för små och medelstora företag. Detta gäller även för underleverantörer till exporterande bolag, och är ett viktigt verktyg för att hålla igång många verksamheter under krisen.

– Det kan vara att man måste ta ett extra banklån för att klara likviditeten under en period. Då finns vi som trygghet för att banken ska våga ta risken.

Bankerna ansöker hos EKN om rörelsekreditgaranti för ett specifikt bolag, men företagen själva kan också ta kontakt för att få svar på sina frågor. Många har i dagsläget bråttom att få tillgång till likvida medel.

– Vi har förstås högtryck just nu, men alla jobbar så fort de kan. I regel kan man räkna med 10 dagars handläggning för att få en rörelsekreditgaranti från EKN, säger Anna Långström.

Trygghet för de allra största

Även för de allra största bolagen i Sverige finns nya åtgärder i paletten. Dessa företag, med mer än 5 miljarder i omsättning, kan beviljas så kallad enskild kreditgaranti, vilket endast används i kristider. Då täcker EKN upp för 75 procent av lånet eller checkkrediten. 

För att säkra att storbolagens underleverantörer får betalt har EKN även valt att trygga upp dessa krediter med hela 80 procent.

– Att vi satsar på både storbolagen och deras underleverantörer beror på att det är otroligt många i Sverige som är beroende av den värdekedjan. Vi hoppas att de här initiativen kan ge viss lättnad under krisen, avslutar Anna Långström.

EKN kan hjälpa ditt företag – läs mer här 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?