Annons
Innehåll från EKNAnnons

"Utan underleverantörer stannar svensk export"

Jonas Wiklund är vd för kemikaliebolaget Wibax.
Jonas Wiklund är vd för kemikaliebolaget Wibax.

Även underleverantörer till exporterande bolag påverkas av ekonomisk osäkerhet.

För det Piteåbaserade kemikaliebolaget Wibax har samarbetet med Exportkreditnämnden, EKN, och Svensk Exportkredit, SEK, varit viktigt för att utveckla verksamheten.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa ditt företag

Från sin bas i Piteå har Wibax-koncernen under de senaste 34 åren byggt upp en omfattande verksamhet med kemikalier och biooljor. Kunderna återfinns främst inom den tunga, tillverkande industrin i Sverige och Finland.

Den egna produktionen väntas öka i omfattning framöver, men en allt viktigare del av verksamheten – i dag ungefär 15 procent av omsättningen – handlar om att utveckla ett eget logistiknätverk. Vd Jonas Wiklund ser stora fördelar med att ha kontroll över hela distributionskedjan, särskilt i kristider då många har svårt att leverera enligt avtal.

– Vi äger våra egna sjöterminaler och har 50 tankbilar över hela landet. Det gör att vi ständigt kan ha koll på produkternas kvalitet och följa hur leveranserna fungerar. Nu med corona-situationen är det extra viktigt för våra kunder att veta att vi kan leverera från ax till limpa.

Utveckling i statlig symbios

Att utveckla ett omfattande logistiknätverk är förstås mycket kostnadsintensivt. Som en del av finansieringslösningen kunde dotterbolaget Wibax Logistics ansöka om lån från det statliga bolaget Svensk Exportkredit (SEK). För att säkra upp affären gick Exportkreditnämnden (EKN) in med en rörelsekreditgaranti på 50 procent av beloppet.

De exportfrämjande åtgärderna genomfördes alltså trots att Wibax inte på egen hand har en särskilt utpräglad exportverksamhet. Jonas Wiklund menar att det vidare perspektivet är mycket bra för Sverige.

– Det är väldigt positivt att man från statligt håll inser vikten av att satsa även på underleverantörerna till de exporterande bolagen. Utan oss stannar svensk export. Vi behövs verkligen för de tunga industrierna, men då måste vi också kunna investera i logistik- och produktionsanläggningar.

Att ta över hela värdekedjan gör Wibax unikt, menar Jonas Wiklund.

– Det blir extra tydligt i kristider hur beroende vi alla är av varandra. När det brister i en leverantörskedja drabbas alla. Med vår distributionslösning kan vi agera handfast när det behövs, och verkligen se till att produkterna kommer fram i tid. Samarbetet med SEK och EKN har varit viktigt för att göra vår verksamhet ännu mer konkurrenskraftig och leveranssäker.

Så kan EKN hjälpa dig på exportresan

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?