1515
Annons
Innehåll från EKNAnnons

”Utan EKN hade vi tappat unik kompetens”

Jonathan Nilsson är vd på svenska Green Furniture Concept.
Jonathan Nilsson är vd på svenska Green Furniture Concept.

Svenska Green Furniture Concept designar hållbara sittmöbler för flygplatser, tågstationer och offentliga miljöer världen över. Pandemins effekt på resandet höll dock på att bli ett hårt slag mot bolaget, innan de tog hjälp av statliga EKN.

– GFC skapar publika väntytor med wow-känsla, och många har nog sett våra bänkar på Stockholms centralstation. Vi har levererat liknande lösningar till nästan 50 flygplatser runtom i världen – och till skolor och tågstationer i flera länder, berättar Jonathan Nilsson, vd på GFC.

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag 

Miljöerna skapas med modulära bänksystem, men även med belysning som fungerar ljudabsorberande samt genom bänkar med inbyggda laddmöjligheter för mobiler och datorer. Jonathan Nilsson berättar att GFC:s lösningar lett till kraftigt ökad kundnöjdhet där de har implementerats.

Från 66 procent tillväxt – till noll

– På Victoria Station i London ökade passagerarnöjdheten från 29 till 87 procent på några veckor. Våra kunder har också sett att försäljningen i butikerna runtomkring ökar, och det är ju så klart intressant för både flygplatser och andra transporthubbar.

De senaste åren har tillväxten landat på i genomsnitt 66 procent om året. Men 2020 var inget vanligt år, pandemin slog hårt mot alla former av resande – och därmed också mot GFC. Företaget lyckades behålla omsättningen på 50 miljoner kronor, men för ett företag i tillväxt drabbades likviditeten rejält.

Banken sa nej – då klev EKN in

– Vi hade faktiskt inga krediter alls i banken före pandemin. I början av 2020 behövde vi en checkkredit för ett stort uppdrag – men så kom pandemin och då backade plötsligt vår bank. Då gick EKN in med en rörelsekreditgaranti, och det blev lösningen.

EKN är en statlig myndighet som finns till för att hjälpa svenska exportföretag. Rörelsekreditgarantin innebär att EKN nu under pandemin kan täcka 80 procent av bankens risk när de beviljar en kredit till exportföretag och deras underleverantörer. För GFC innebar garantin att banken vågade säga ja till checkkrediten.

– Det hjälpte oss att överleva året utan att behöva säga upp många duktiga medarbetare. Såsom vi kände då, mitt i chocken, hade vi varit tvungna att skära kostnader för att kunna vara säkra på att företaget skulle klara sig. Det hade inneburit att säga upp folk och gå miste om värdefull kompetens.

Nu, ett år senare, är GFC i full gång igen. Och medan konkurrenterna i Europa har varit nedstängda har GFC kunnat vara offensiva och flytta fram positionerna.

– Vi vann just ett av världens mest prestigefyllda designpriser, Red Dot Award, och har dessutom just fått ett uppdrag för samtliga tågstationer i Schweiz. Och tack vare EKN:s lösning är alla medarbetare med på resan, det är vi väldigt tacksamma för nu när vi kan gasa på för fullt ut ur kurvan, säger Jonathan Nilsson. 

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag 

 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?