ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från EKN

Underleverantörer kvalificerar för svenskt exportstöd

Den svenska exporten är beroende av starka underleverantörer. Och precis som företag som säljer direkt till utlandet kan även underleverantörer dra nytta av det stödsystem som finns hos Exportkreditnämnden (EKN).  


Plåtdetaljer finns i det mesta. Från kontorsmöbler till vitvaror och bilar. För att producera plåtdetaljerna behövs speciella verktyg och de verktygen kan företaget IKV Tools i Gnosjöregionen designa och bygga.

 – Det är ett hantverk och precis som med många andra hantverksbranscher är det tufft med återväxten när unga väljer andra yrken. Fördelen är att det finns mycket jobb för oss, säger Alexander Timour, vd på IKV Tools.

 Nästan alla kunder som IKV Tools jobbar med är exporterande företag, som Scania och Electrolux. Företaget jobbar helt projektbaserat och normalt sett får man en förskottsbetalning för att täcka initiala kostnader på omkring trettio procent av den totala ordersumman. Vid större affärer handlar det om stora summor och då har EKN kopplats in.

 – Våra kunder kräver ibland en bankgaranti på förskottet och det kan vara svårt för vår bank att ensam ta den. Att EKN gått in som medgarant är en förutsättning för att vi överhuvudtaget ska kunna ta oss an affärer av en viss storlek, säger Alexander Timour.

 Vad många svenska företag missar är att man inte behöver sälja direkt på export för att kunna ta hjälp av EKN. Även underleverantörer är en viktig ingrediens i den svenska exporten och är därför kvalificerade. Det finns en potential för många företag runtom i landet att kunna ta sig an nya och större affärer genom att börja utnyttja den hjälp som finns tillgänglig.

 Värdefullt bollplank
Utöver de rent finansiella bitarna uppskattar Alexander Timour att ha en till part att bolla med när det kommer till affärsupplägg. De verktyg som företaget bygger är ofta helt unika och svåra att värdera initialt.

 – Utifrån bankens perspektiv så är ett verktyg inte värt mer än skrotvärdet innan det är klart. Då är det såklart svårt för dem att ställa garantier. EKN kan bidra med andra perspektiv och erfarenheter och har också vidare ramar för sina garantier. Vi är ett litet bolag som ofta förhandlar med stora koncerner och att ha med EKN på den resan underlättar enormt mycket, säger Alexander Timour.

FAKTA OM EKN

  • Cirka 70 procent av Sveriges 50 största företag använder det svenska exportkreditsystemet.
  • Drygt 36 000 exporterande små och medelstora företag har ännu inte upptäckt systemet.
  • Exportkreditsystemet innefattar särskilda lösningar för finansiering för små och medelstora företag.
  • Det går att erbjuda kredit och ändå få pengar direkt – diskontera den EKN-försäkrade fordran.

Läs mer om EKN: Fler och säkrare exportaffärer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies