ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från EKN

Tre smarta lösningar för finansiering av export

  • Anna Långström, senior underwriter på EKN, och Sven Andersson, kreditchef på Almi Väst.

När den svenska marknaden inte längre räcker till är det dags att se sig om i världen. Många företag väljer i det läget att ta hjälp av Almi eller Exportkreditnämnden, EKN.
– En bra bankkontakt med erfarenhet av export är viktigt. Banken kan hjälpa till med att minska valutarisker. Både Almi och EKN kan vara samarbetspartners med banken, säger Sven Andersson, kreditchef Almi Väst.

Här är tre sätt som finansieringen kan underlätta vid export.

Så kan du göra fler och säkrare exportaffärer – EKN

När rörelsefinansieringen behöver utökas
Ett av de vanligaste problemen vid export är att det kräver mycket resurser. Lagret kanske behöver utökas och säljaktiviteter på den nya marknaden kostar pengar. Det gör att man ofta behöver utöka checkkrediten från banken. Almi kan också vara ett alternativ med olika finansieringslösningar. Även EKN kan hjälpa till.

– Rent praktiskt går det till så att EKN går in och täcker hälften av bankens risk för den kredit som företaget beviljas. Det innebär att företagets kreditutrymme hos banken ökar genom att EKN går in och blir garant, säger Anna Långström, senior underwriter på EKN.

När ni vill ha förskottsbetalning från kunden
– Att se till att få betalt är såklart a och o. Det är också ett av de största orosmomenten för många exportörer. Förskottsbetalning är en lösning men kan kännas osäkert för kunden i utlandet som då kanske efterfrågar en bankgaranti, säger Sven Andersson.

Bankgarantin täcker upp om det skulle bli problem under produktionen eller leveransen. Det är det svenska företagets bank som ställer ut garantin till förmån för köparen och EKN har möjlighet att gå in med en motgaranti som normalt täcker 75 procent. Det gör att företagets kreditutrymme hos banken förbättras. Många gånger är det också ett krav på bankgaranti för att affären överhuvudtaget ska gå igenom. EKN:s motgaranti möjliggör affärer som annars hade gått i stöpet.

När kunden vill ha kredit
Att kunna erbjuda fördelaktiga betalningsvillkor kan vara avgörande vid förhandlingar med kunder utomlands. Genom EKN:s garanti för kundfordringar kan kunden få kredit samtidigt som exportören får betalt direkt genom sin bank, eller genom Almi.

– Det är viktigt att kontakta EKN innan affären är klar. Då kan EKN göra de kreditprövningar av kunden och andra kontroller som behövs för att bedöma om vi har möjlighet att garantera affären. När allt är klart och affären genomförd kan exportören ta den garanterade fordran till banken eller Almi och få betalt, säger Anna Långström.

Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för företag som vill växa – ALMI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer