Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från EKNAnnons

Svenska rederiet fick en grön kreditgaranti – ska utveckla en fossilfri fartygsflotta

Furetank är det första rederiet som beviljas en grön kreditgaranti från EKN. Garantin innebär att statliga EKN täcker 80 procent av bankens risk när rederiet behöver låna pengar till sina nya miljövänliga fartyg. Så här fick Furetank sin garanti.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär 

Tankrederiet Furetank på Donsö utanför Göteborg har höga miljömål – på sikt ska hela fartygsflottan bli fossilfri. En viktig del i det arbetet är den serie nya produkt- och kemikalietanker som rederiet nu utvecklar och bygger.  

– Fartygen i vår Vinga-serie kan drivas med de flesta förekommande och framtida fartygsbränslen – såväl flytande som gas. Därtill är fartygen utrustade med batterier och hybriddrift som minskar bränsleförbrukningen och ökar säkerheten. Genom att på sikt använda biogas producerat av avfall från jordbruk, hushållskompost och slakterier räknar vi med att våra fartyg kan uppnå nollutsläpp av koldioxid, säger Pär Karlsson, som är finanschef på Furetank.

Omställningen kommer att göra rederiet mer hållbart och samtidigt mer konkurrenskraftigt – men det kräver stora investeringar. Furetank hade länge haft kontakt med statliga EKN, som finns till för att hjälp svenska exportföretag till bättre affärer, och i slutet av 2021 fick Furetank en positiv nyhet.

”Lättare för banken att säga ja”

– Då såg vi att EKN skulle lansera gröna kreditgarantier, och vi förstod direkt att det här kunde vara viktigt för oss. Så vi kontaktade EKN för ett samtal om finansieringen av våra nya fartyg, säger Pär Karlsson.

Syftet med den gröna garantin är att det ska bli lättare att finansiera verksamhet som bidrar till klimatomställningen. Utgångspunkten för bedömningskriterierna är de aktiviteter som enligt EU-taxonomin bidrar till klimatomställning.

Furetank är det första rederiet som beviljas en grön kreditgaranti från EKN. Garantin, som gäller förfinansieringen av Furetanks nya fartyg, innebär att EKN täcker 80 procent av långivaren Tjörns Sparbanks risk. Det i sin tur gjorde det lättare för banken att kunna säga ja till finansieringsbehovet.

En satsning på två miljarder

Totalt har Furetank satsat 2 miljarder kronor på att utveckla och bygga flera tankfartyg i Vinga-serien. Pär Karlsson beskriver garantin som ett stort genombrott – ett kvitto från svenska staten på att Furetank valt rätt väg med de klimatinvesteringar som Sverige, EU och världen efterfrågar.

 – Vi har gjort oerhört stora investeringar i tid, kunnande och kapital för att komma så här långt med fartygen. Tack vare den gröna kreditgarantin kan vi fortsätta investera i teknikutveckling som tar oss närmare vårt mål om fossilfrihet, säger Pär Karlsson.

Läs mer om hur du kan framtidssäkra din exportsatsning 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera