1515
Innehåll från EKNAnnons

Steget ut på marknaden snabbare med garanti för underleverantörer

"Det har varit en lätt och smidig process att koppla på EKN" säger Lars Granbom, vd på RanLos.
"Det har varit en lätt och smidig process att koppla på EKN" säger Lars Granbom, vd på RanLos.

Utmaningen för många innovativa företag är att snabbt komma ut på marknaden.

Göteborgsföretaget RanLos tog hjälp av en finansieringslösning som många underleverantörer missar.

Läs mer om EKN:s garantier för rörelsefinansiering

Många innovativa företag känner nog igen sig i följande scenario: Efter åratal av forskning och produktutveckling är det dags att ta steget ut på marknaden. Det krävs kapital för att få igång den tillverkning som betalar sig först senare. Samtidigt är det svårt att få bankfinansiering för en produkt som inte riktigt finns.

Göteborgsföretaget RanLos har siktet inställt på att bli underleverantör till exporterande företag i fordonsbranschen och befann sig i exakt det läget när de tog  hjälp av Exportkreditnämnden, EKN, som tillsammans med Europeiska investeringsfonden(EIF) gick in och tog 80 procent av bankens kreditrisk. För banken möjliggjorde det finansiering i ett tidigt skede – och för RanLos innebar det en möjlighet att växla upp snabbare.

– Att vi har fått kapital i det här skedet gör att vi kan hålla en hög takt och är snabbare på banan med att leverera vår produkt, säger Lars Granbom, vd på RanLos.

– Alternativet var att vi ägare skulle gå in som borgenärer, så det här är en betydligt bättre lösning.

RanLos affärsidé bygger på en mätmetod som uppfanns av den nu framlidne professorn Per-Simon Kildal på Chalmers för att testa kvaliteten på uppkopplade fordon och prylar. I ett Vinnova-finansierat projekt tillsammans med Volvo Cars, Volvo AB, RISE och Lunds tekniska universitet har de sedan utvecklat en mätutrustning som testar ett fordons uppkopplade signal, alltså den teknik som utgör grunden för de självkörande bilarna.

Lars Granbom kände till EKN sedan tidigare, men i likhet med många andra visste han inte att även underleverantörer till exportföretag kan få hjälp med finansieringen.

– Det har varit en lätt och smidig process att koppla på EKN. I november ansökte vi om deras garanti och i januari fick vi klartecken. Efter det har vår bank skött i stort sett alla kontakter med EKN, säger han och fortsätter:

– Fler underleverantörer borde få kännedom om den här möjligheten. Många småföretagare behöver vara lite om sig och kring sig för att driva verksamheten framåt, de kan precis som vi ha nytta av garantin.

Utöver RanLos ambition att bli underleverantör till exporterande svenska företag pågår ett försäljningsarbete mot fordonsindustrin i Japan och Sydkorea, med målet att leverera större volymer och nå nollresultat.

– Förutom att kapitalet gör att vi kan få igång tillverkningen ger det oss också en trovärdighet som gör det betydligt enklare att nå den utländska marknaden, avslutar Lars Granbom.

Läs mer om hur EKN kan stötta underleverantörer

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?