1515
Innehåll från EKNAnnons

Så kan exportföretag få hjälp i coronakrisen

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för SME- och midcorpföretag på EKN, som nu både justerat sina befintliga garantier och tagit fram nya lösningar för rörelsefinansiering.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för SME- och midcorpföretag på EKN, som nu både justerat sina befintliga garantier och tagit fram nya lösningar för rörelsefinansiering.

Världshandeln står i princip still vilket minskar inkomstflödet för inte minst exporterande företag.

Men det finns hjälp att få.

Exportkreditnämnden, EKN, stärker upp för att kunna erbjuda ytterligare garantier för export- och rörelsekrediter för drabbade bolag.

Läs mer om hur EKN:s olika garantier fungerar 

Under finanskrisen 2008/2009 minskade antalet exporterande små och medelstora företag kraftigt, och tappet höll i sig i flera år. I dag skulle ett liknande tapp bli än mer samhällskritiskt eftersom de här företagen nu står för en ännu större och mer betydande del av svensk export, enligt Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME- och midcorpföretag på EKN.

– Det här är en väldigt allvarlig situation för många företag. Det är därför vi och andra statliga aktörer presenterar olika typer av stöd. EKN måste tillsammans med bankerna försöka hindra att det sker igen, säger han.

– Vanligtvis har företag kanske ett 75-procentingt inkomstflöde av total kapacitet och under dåliga tider kan det sjunka till 30 procent. Nu har efterfrågan och inflödet för många företag sjunkit till nära noll. Dessutom kan den låga efterfrågan innebära att företagen inte får finansiering från banken.

EKN har därför både justerat sina befintliga garantier och tagit fram nya lösningar för rörelsefinansiering. Nedan finns svar på de vanligaste frågorna om hur just ditt företag kan få hjälp.

Vilka kan få hjälp av EKN?

Alla exporterande företag och dess underleverantörer. Även svenska företag som ingår i en utländsk koncern kan använda garantierna.

Vilken hjälp kan företaget få?

Du kan använda EKN:s lösningar för att lättare få tillgång till finansiering via banken, genom att EKN delar bankens risk. Det blir en säkerhet för banken som innebär att om du inte betalar tillbaka på lånet så får banken ersättning från EKN.

Du kan också försäkra dig mot risken att inte få betalt i exportaffärer. Om din kund inte betalar får du ersättning från EKN med upp till 95 procent. EKN försäkrar tillfälligt även affärer till EU och höginkomstländer som Norge och USA, dit 80 procent av den svenska exporten går. Effekterna av coronakrisen kan göra det svårare för exportföretag att försäkra betalningsrisken hos privata kreditförsäkrare. Därför ger EU nu tillfälligt EKN den möjligheten att även försäkra korta risker i dessa affärer.

Hur stor andel av lånet täcks?

När EKN täcker bankens risk ligger vanligtvis riskandelen på 50 procent av lånet, men en av de första åtgärderna i coronakrisen var att höja andelen till 80 procent. Om ditt företag lånar en miljon kronor står alltså EKN för risken på 800 000 kronor.  Lägre självrisk för banken skapar bättre lånemöjligheter för exporterande företag.

Vad innebär EKN:s nya underleverantörsgaranti?

Det är en ny stödtjänst som riktas specifikt mot underleverantörer till exporterande företag. När man säljer till större bolag kan betalningstiderna variera väldigt. Villkor på upp till 60 eller 90 dagar för betalning är inte ovanligt. Underleverantörerna riskerar problem, till och med  konkurs när de väntar på betalningar. Därför har EKN skapat en lösning där bankarna kan betala ut fakturasumman under väntetiden, vilket är en stor hjälp för både underleverantören och deras kund. EKN står för risken och underleverantörerna kan få in pengar på så lite som en vecka.

Hur ska jag göra om mitt företag vill ta del av EKN:s stöd?

Kontakta din bank eller ännu hellre EKN direkt. Ring växeln på 08-788 00 00 så kopplas ditt samtal vidare och du får den hjälp och information du behöver.

Ta reda på mer om hur EKN kan hjälpa ditt företag 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?