ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från EKN

Så hittar du finansiering till ditt företag

  • – För företagen är det bara positivt att vi kopplar in EKN. Det möjliggör riskavtäckning och därmed kan banken kanske tillhandahålla mer krediter än vad som annars varit möjligt, säger Conny Åberg, företagsrådgivare på SEB i Katrineholm.

Var hittar företag sin finansiering? Vid uppstart, expansion, export och andra förändringar krävs ofta tillskott. Banken, Almi och EKN utgör ett starkt finansieringserbjudande för svenska små och medelstora företag.

Att ha tillgång till kapital är en förutsättning för att kunna växa. För Sveriges små och medelstora företag finns flera möjligheter till finansiering. Genom att läsa på och ta hjälp går det att hitta lösningar som frigör utrymme för tillväxt och expansion – eller tar företaget helskinnat genom en tuffare period.

– Jag upplever att företagen framförallt behöver hjälp när det sker någon typ av förändring. Det kan vara både positiva förändringar i form av stor efterfrågan och stark tillväxt eller negativa situationer där företaget behöver likviditet för att tackla tillfälliga motgångar, säger Conny Åberg, företagsrådgivare på SEB i Katrineholm.

 Uppstartsprocessen
I den allra första fasen för ett bolag kan banken ge stöd i allt från kortfristiga rörelsekrediter till långfristiga investeringslån. Men redan från start finns också stöd att hämta från annat håll.

 – När vi kommer i kontakt med nystartade företag är det inte ovanligt att Almi kopplas in. Samarbete mellan banken och Almi ökar finansieringsmöjligheterna för ett startupföretag. Almi kan också, precis som banken, stötta företag rent praktiskt och agera bollplank, rekommendera styrelseledamöter och annat som nya företag är i stort behov av, säger Conny Åberg.

 Utökat utrymme med EKN
När företagen är igång och kanske funderar på att exportera kan EKN:s erbjudande komplettera banken. Ett av de största orosmomenten för företag som vill komma igång med export handlar om betalningen. Hur ska man kunna kontrollera betalningsförmågan hos en utländsk kund? EKN är den partner som behövs för att möjliggöra expansion utanför Sverige.

 – För företagen är det bara positivt att vi kopplar in EKN. Det möjliggör riskavtäckning och därmed kan banken kanske tillhandahålla mer krediter än vad som annars varit möjligt. Det kan handla om situationer där företaget behöver hålla ett större lager, utöka sin produktion eller kanske investera i säljaktiviteter för att etablera sig på en ny marknad, säger Conny Åberg.

 FAKTA
Kände du redan till utbudet hos banken, Almi och EKN? Då är det dags att spana in ”gratispengarna” här nedan:

Fonden för Exportutveckling delar ut både priser och stipendium

 • Swedfund administrerar Swedpartnership som ger pengar för kunskapsöverföring till företagssamarbeten i fattigare länder

Nopef beviljar pengar till förstudier i projekt relaterade till grön tillväxt och hållbar utveckling i länder utanför EU/Efta 

 • Tillväxtverkets internationaliseringscheckar kan användas till bland annat Brexit-förberedelser och för att ta in extern kompetens inför exportsatsningar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer