1515
Innehåll från EKNAnnons

Så hanterar det svenska säsongsföretaget utgiftstopparna

Bärföretaget Blåtand har en tuff utmaning: under två månader ska alla bär plockas och betalas. Intäkterna från skörden är däremot spridda över året. Men med hjälp av en lösning från EKN kan Blåtand jämna ut kassaflödet och fokusera på tillväxt.

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer här 

Sylt och frysta bär, direkt från de svenska skogarna – det är produkterna som fått Medelpadsföretaget Blåtand att omsätta nästan 60 miljoner kronor om året.

– Nästan 90 procent av vår omsättning kommer från export. De svenska bären är eftertraktade runtom i världen, säger Ulf Hagner som är vd för Blåtand.

Men Blåtand har en stor utmaning. Hela årets volym av bär måste köpas in och betalas under bara några månader. Intäkterna från försäljningen kan dock dröja länge.

– Det blir tufft för likviditeten, och än mer när vi vill kunna växa. Vi behöver helt enkelt ha en rejäl buffert och en del av den bufferten är i form av en bra checkkredit hos banken.

Lösningen gör att banken säger ja till lånet

Det var just checkkrediten som fick Blåtand att för snart 15 år sedan ta kontakt med statliga Exportkreditnämnden, EKN, som finns till för att hjälpa svenska exportföretag. Då skulle företaget nämligen investera i en ny bärfabrik i Medelpad. Blåtand behövde låna pengar och EKN utfärdade en så kallad rörelsekreditgaranti. Garantin innebär att EKN delar kreditrisken med Blåtands bank SEB – och det gör det lättare för banken att säga ja till lånet.

Sedan dess har EKN hjälpt Blåtand och SEB att hantera säsongsutmaningarna. Året runt i snart 15 år.

– Vi har helt enkelt stora kapitalbehov under kort tid. EKN:s rörelsekreditgaranti är en viktig del i att lösa den utmaningen och lägga pusslet kring vår finansiering, säger Ulf Hagner.

För Blåtand, som satsar på tillväxt, blir garantin ännu viktigare.

– Vi vill ju växa. Det innebär att vi plockar mer bär och att våra kapitalbehov under de månaderna blir än större. Då är det skönt att EKN finns där.

EKN tar 80 procent av risken under pandemin

Under pandemin har bankerna fått det ännu svårare att säga ja till företag som behöver lån. Ulf Hagner säger att han därför att glad att EKN nu under krisen kan ta 80 procent av bankens risk – i stället för 50 procent.

– Jag tror att vi kommer att ansöka om den krisgarantin i år. Jag vet så klart inte hur banken hade ställt sig till våra behov annars, men det är ju en trygghet för banken att veta att de endast behöver stå för 20 procent av risken.

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer här 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?