1515
Innehåll från EKNAnnons

Ökad framtidstro bland små och medelstora exportföretag

Nästan hälften av de små och medelstora företagen tror på ökad export under det kommande kvartalet. 

– Det här är ett viktigt skifte – förra sommaren trodde bara 15 procent på samma utveckling, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME på EKN.

Läs mer om EKN:s lösningar för nystartade bolag här. 

Coronapandemin slog hårt mot många små och medelstora exportföretag. En Demoskop-undersökning som genomfördes i juni 2020 visade att framtidstron bland företagen hade fallit rejält – bara 15 procent av de tillfrågade företagen trodde då på ökad export det kommande kvartalet. I september och november var andelen fortfarande relativt låg på 26 respektive 22 procent. Men i den senaste undersökningen syns en tydlig ökning.

– Vi ser en rejäl skillnad i framtidstro – nu tror nästan hälften av småföretagen på ökad export. Och de företag som tror att deras export kommer att minska kraftigt det närmaste kvartalet har halverats från 12 till 6 procent under samma period, säger Carl-Johan Karlsson.

Företagen växlar upp

Den växande tron på exporten verkar gå hand i hand med en ökad expansionsvilja. Närmare hälften (46 procent) av de tillfrågade exportföretagen förutspår i den senaste Demoskop-undersökningen att de kommer att öka antalet anställda det närmaste året. Endast 6 procent tror att de kommer att behöva skära ned.

– Vi ser dessutom att 52 procent av de här företagen nu aktivt söker efter nya exportmarknader för sina produkter och tjänster. Bland dem som har merparten av sin omsättning i export är andelen hela 68 procent, säger Carl-Johan Karlsson.

Hjälp med finansiering

Att anställa och satsa på nya marknader kräver dock kapital. Och under pandemin har bankerna under perioder haft svårt att möta företagens finansieringsbehov. 

– Till de som behöver hjälp säger jag: Ring EKN. Vi har i uppdrag att hjälpa exportföretag med finansieringen – oavsett hur stora eller små de är, säger Carl-Johan Karlsson.

Nu kommer EKN dessutom med en helt ny lösning som kan underlätta för nystartade bolag att få in foten hos banken. Från och med maj går det att söka EKN:s nya startupstöd som är tillgängligt för bolag som bara har ett årsbokslut i ryggen, mot tidigare krav på tre. Men det är först till kvarn som gäller.

– Vi har garantier för 100 miljoner kronor öronmärkta för att hjälpa runt 30 startups att få till en relation och ett lån med banken. Vi på EKN kan täcka 80 procent av bankens risk när den ger ditt företag ett lån. Det ökar möjligheten att banken vågar säga ja, och kan ge ditt företag ett välbehövligt kapitaltillskott. 

Läs mer om EKN:s lösningar för nystartade bolag här. 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?