Annons
Innehåll från EKNAnnons

Hittade nyckel till tillväxt som många underleverantörer missar

Utmaningen för många företag i tillväxtfas är att snabbt komma ut på marknaden. Göteborgsföretaget RanLos tog hjälp av en finansieringslösning som många underleverantörer missar.

Läs mer om EKN:s exportgarantier 

Många innovativa företag i tillväxtfas känner nog igen sig i följande scenario: Efter åratal av forskning och produktutveckling är det dags att ta steget ut på marknaden. Det krävs kapital för att få igång den tillverkning som betalar sig först senare. Samtidigt är det svårt att få bankfinansiering för en produkt som inte riktigt finns.

Göteborgsföretaget RanLos har siktet inställt på att bli underleverantör till exporterande företag i fordonsbranschen och befann sig i exakt det läget när de tog hjälp av Exportkreditnämnden, EKN, som gick in och tog 80 procent av bankens kreditrisk. För banken möjliggjorde det finansiering i ett tidigt skede – och för RanLos innebar det en möjlighet att växla upp snabbare.

– Alternativet var att vi ägare skulle gå in som borgenärer, så det här är en betydligt bättre lösning, säger Lars Granbom, vd på RanLos.

Teknik för självkörande bilar

RanLos affärsidé bygger på en mätmetod som uppfanns av den nu framlidne professorn Per-Simon Kildal på Chalmers för att testa kvaliteten på uppkopplade fordon och prylar. I ett Vinnova-finansierat projekt tillsammans med Volvo Cars, Volvo AB, RISE och Lunds tekniska universitet har de sedan utvecklat en mätutrustning som testar ett fordons uppkopplade signal, alltså den teknik som utgör grunden för de självkörande bilarna.

– Att vi fått kapital i det här skedet gör att vi kan hålla en hög takt och är snabbare på banan med att leverera vår produkt. Förutom att få igång tillverkningen ger det oss också en trovärdighet som gör det betydligt enklare att nå den utländska marknaden, säger Lars Granbom.

Gett en ökad trygghet under coronapandemin

Den utökade rörelsekrediten har även gett företaget en ökad trygghet i den situation de befinner sig i under coronapandemin.

– Det här stödet har varit förlösande för oss, och skänkt oss ett viktigt lugn. Affärerna finns där ute, vi har bara inte kunnat genomföra dem i den takt vi önskat, säger Lars Granbom.

Lars Granbom kände till EKN sedan tidigare, men i likhet med många andra visste han inte att även underleverantörer till exportföretag kan få hjälp med finansieringen.

– Fler underleverantörer borde få kännedom om den här möjligheten. Många småföretagare behöver vara lite om sig och kring sig för att driva verksamheten framåt, de kan precis som vi ha nytta av garantin, avslutar Lars Granbom.

Läs mer om hur EKN kan stötta underleverantörer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?