1515
Innehåll från EKNAnnons

Exportföretag – därför ska ni hålla koll på Vietnam

Finns Vietnam på kartan när ni planerar för nästa exportmarknad? Om inte så kanske det är dags att tänka om. Den ekonomiska tillväxten i landet är bland de starkaste i världen och den svenska exporten till Vietnam ökade med nära 6 procent 2020 – trots pandemin.

Läs mer om EKN:s garanti för kundfordringar här  

– Att exporten växer beror på flera faktorer, inte minst att den köpstarka medelklassen i landet växer snabbt, säger Emil Akander som är Business Swedens tillförordnade landschef i Vietnam.

Enligt honom kommer 30 miljoner vietnameser att tillhöra landets medelklass år 2025 – det är nästan en fördubbling sedan 2012. Samtidigt görs stora satsningar på infrastrukturen och sjukvården – i storleksordningen 165 miljarder kronor om året.

Exporten till Vietnam växte 2020

– Flygplatser och tunnelbanan i både Hanoi och Ho Chi Minh City byggs ut, vägnätet expanderar, det byggs nya sjukhus och sker stora investeringar i ny energi. Det här är områden där svenska företag är väldigt starka, och det märks på det ökade intresset vi ser från Sverige, säger Emil Akander och får medhåll av Johan Fredriksson, landanalytiker vid Exportkreditnämnden, EKN.

– Vietnam var ett av en handfull länder vars ekonomi till och med växte under pandemiåret 2020. Och enligt prognoser från Världsbanken och IMF väntas en fortsatt tillväxt på nivåer kring 6-7 procent per år, säger Johan Fredriksson.

Nu är det dags för svenska småföretag

I dag finns flera av Sveriges globala företag på plats i landet. H&M har butiker i Vietnam, och ABB, Tetrapak, Sandvik, SKF, Ericsson och flera av våra stora industriföretag finns också här – både för att sälja och producera i landet.

Enligt Johan Fredriksson öppnar det dörren även för små och medelstora företag.

– Det finns stora möjligheter att etablera sig i landet som underleverantörer. Dessutom finns stora internationella teknikföretag som Samsung, LG, Intel och Google – liksom en rad av Apples underleverantörer – på plats i landet.

Använd EKN för att sälja till Vietnam

Det finns dock många utmaningar i att ta sig in på en ny marknad. Statliga EKN finns till specifikt för att hjälpa svenska exportföretag. De har en rad lösningar för exportföretag – bland annat kan de under pandemin ta 80 procent av bankens risk när banken ger dig ett lån kopplat till din export. Dessutom kan du försäkra dina fakturor när du gör affärer på en marknad som till exempel Vietnam.

– EKN:s garanti för kundfordringar innebär att EKN går in och täcker upp risken att du inte får betalt – garantin täcker normalt 95 procent av det försäkrade beloppet. På så sätt behöver du inte vara rädd för att säga ja till affären, utan kan fokusera på att göra fler affärer, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME på EKN.

Läs mer om EKN:s garanti för kundfordringar här  

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?