Annons
Innehåll från EKNAnnons

”Ett fantastiskt instrument för att hantera den ekonomiska risken”

Stefan Björk är vd för foodtechbolaget Rosenqvists.
Stefan Björk är vd för foodtechbolaget Rosenqvists.

Kristianstadsbaserade foodtechbolaget Rosenqvists är den fjärde största aktören i världen inom sitt område – med siktet inställt på fler marknader. 

Med hjälp av ett nära samarbete med banken och Exportkreditnämnden, EKN, har de en säkerhet i affärerna som gör att de står väl rustade i sina exportaffärer. 

Har du kapital att växa när det vänder?  

Den som köper bearbetad potatis tillverkad i Sverige köper med största sannolikhet varor som har gått igenom någon av Rosenqvists Food Technologies anpassade produktlinjer för potatisprodukter. Företaget har nämligen levererat till nästan alla av det tiotal producenter som finns i landet, även om nästan all försäljning i dag går på export. Totalt har Rosenqvists exporterat till över 60 olika länder och under tio år har man haft en kontinuerlig tillväxt. 

För att få en ökad trygghet i exportaffärerna har man sedan många år tillbaka ett nära samarbete med banken, i detta fallet Swedbank, och EKN, där EKN:s garantier har blivit en möjliggörare för affärer. 

– Vi använder nästan alla av EKN:s produkter faktiskt. Det är smidigt att det finns flera verktyg vi kan använda oss av, som täcker upp i stort sett hela affären, säger Stefan Björk, vd på Rosenqvists.

Kan erbjuda längre kredittider och förskottsgaranti

Bland annat använder de sig av EKN:s garanti för kundfordringar, som gör det möjligt för Rosenqvists att ge sina kunder en längre kredittid – och i stället få betalt av sin bank under tiden. Något som banken kan göra tack vare garantin från EKN, och som ger Rosenqvists en fördel på marknaden. 

För att säkra företagets egna betalningar har Rosenqvists en standardiserad betalningsplan för sina internationella kunder som innebär 30 procent i förskottsbetalning. I gengäld kräver i princip alla kunder en garanti från banken, en så kallad förskottsgaranti, som ger köparen kompensation om Rosenqvists inte levererar enligt avtal. Men för att banken ska kunna göra det behöver de i sin tur en säkerhet, och det är här EKN:s motgaranti kommer in. 

– Utan den hade vår bank varit mycket mer restriktiv med att ställa ut förskottsgarantierna. Då hade vi nog inte kunnat bedriva affärerna på det här sättet. Det är ett bra instrument för att hantera ekonomisk risk, säger Stefan Björk. 

Han poängterar att en kort handläggningstid också är viktig för affärerna. 

– När vi behöver få ut en förskottsgaranti så tar det inte mer än en vecka, och det är helt fantastiskt att det kan gå så fort när det handlar om stora köpeskillingar, säger Stefan Björk. 

– Allting bygger på att vi har en bra relation till vår bank och till EKN. Det är ett samarbete mellan alla parter som vi har byggt under många års tid. 

Fredrik Krantz är företagsrådgivare på Swedbank och sedan sju år kundansvarig i det team som arbetar med Rosenqvists hos banken. Även han menar att det är ett viktigt samarbete. 

– Eftersom Rosenqvists är ett exporterande företag kan vi ta hjälp av EKN för att dela på risken. Utan det här samarbetet hade vi haft högre krav på kunden att ställa säkerheter för att kunna genomföra de här affärerna, säger han och fortsätter:

– Det som är väldigt bra är att både vi, Rosenqvists och EKN känner varandra sedan en lång tid tillbaka, så det är väldigt enkelt när det väl är dags för affär. Vi har inarbetade rutiner, vi vet vem vi ska kontakta för att få den hjälp vi behöver och det går väldigt smidigt. 

Läs mer om hur EKN kan hjälpa ditt företag 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera