Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från EKNAnnons

Det lilla ridklädesbolaget fick hjälp att fyrdubbla sin försäljning

Många tror att Exportkreditnämnden bara stöttar stora bolag, men så är det inte. När nyetablerade ridklädesbolaget Pomme Equestrian ville växa sin export tog EKN på sig hälften av bankens risk, vilket gjorde det lättare för banken att erbjuda finansiering.

Läs mer om hur du kan finansiera dina exportsatsningar 

Ina Forssén har suttit på hästryggen sedan fyra års ålder då hennes mamma började ta med henne till ridskolan i Kungsbacka utanför Göteborg. Nästan lika länge har hon saknat ett ridsportmärke som talar direkt till dagens ryttare.

– Under hela min uppväxt hade jag svårt att hitta bekväma, funktionella och snygga ridkläder. Passformen var konstig, fickorna var för små, det var svårt att få in formerna och även om det var 30 grader ute skulle man tävla i yllekavaj, säger Ina Forssén.

Lansering under pandemin

Genom åren har Ina närt en dröm om att starta ett ridsportsmärke – och till slut gjorde hon slag i saken med barndomsvännen Gustav Norlenius.

– Gustav hade erfarenhet inom e-handel och hade identifierat ridsportbranschen som en eftersatt marknad med stor potential. Jag hade användarperspektivet, han kunde affärsbiten och före lanseringen 2020 tog vi in Jonas Kahlow som hade koll på webb, bild och sociala medier. Det var perfekt, tre personer som skapade ett helt bolag, säger Ina Forssén.

Lanseringen av Pomme Equestrian skedde sommaren 2020, under pandemin. Att produktionen låg i Kina innebar långa förseningar, men trion beslutade sig för att göra det bästa av situationen och började med att lansera två sorters ridleggings. Försäljningen skedde enbart online och från dag ett sålde man till hela EU. 

– Även med vårt blygsamma sortiment märkte vi direkt att vi fyllde ett tomrum; produkterna sålde slut snabbt. På vissa sätt fick vi nog även en skjuts av pandemin i och med att e-handeln blomstrade och att många tillbringade mer tid i stallet. 

EKN minskade risken

Efter den lyckade lanseringen ville Ina Forssén och hennes partners utöka sortimentet och skala upp produktionen. Satsningen skulle kräva kapital och likviditeten var pressad. Samtidigt var delägarna inte intresserade av att ta in externt kapital.

– Som nystartat bolag är det lätt att ge bort en för stor del av kakan till underpris. Vi ville behålla kontrollen av företaget och våren 2021 vände vi oss därför till vår bankkontakt på Nordea för att ansöka om en utökad checkkredit. Därefter tog vi och banken ett möte med EKN för att se om de kunde gå in och ta en del av bankens risk i affären, säger Ina Forssén. 

EKN har till uppdrag att stötta svensk export genom garantier som minskar risken i exportaffärer. Ett exempel är EKN:s så kallade rörelsekreditgaranti – och det var en sådan som Nordea ansökte om i samband med att Pomme Equestrian ansökte om sin checkkredit. EKN godkände ansökan och tog då 50 procent av bankens risk, vilket gjorde det enklare för banken att godkänna den utökade krediten.

– Den checkkrediten blev avgörande för oss. Vi kunde skala upp produktionen, bredda sortimentet, anställa en kundtjänstmedarbetare och öppna upp för USA-marknaden som nu har blivit vår största marknad, säger Ina Forssén. 

Fyrdubblad försäljning

I dag har Pomme Equestrian sålt till fler än 9 000 kunder på över 20 marknader. Försäljningen har fyrdubblats på bara ett år och de tros nå årets omsättningsmål på strax över 12 miljoner kronor. 

– Det känns otroligt bra – och krediten som vi fick av vår bank och EKN var avgörande för hela affären. Utan den hade det gått för långsamt att skala upp. Nu kunde vi satsa stort samtidigt som vi fick behålla hela det bolag som vi tror så mycket på. Det var väldigt värdefullt för oss. 

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera