Annons
Innehåll från EKNAnnons

Chefsanalytikern: "Handeln måste komma igång, det är inte mycket att välja på"

Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden, EKN
Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden, EKN

De ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning är enorma.

För många företag är den kommande månadens utveckling avgörande. 

– Krisens påverkan på företagens likviditet och överlevnad ökar för varje vecka som går. Under maj eller juni måste den kommersiella verksamheten så smått komma igång i företag som nu går på sparlåga, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden, EKN. 

Läs mer om hur EKN:s olika garantier fungerar 

En och en halv månads nedstängning av i stort sett hela världen på grund av coronakrisen har satt sina spår. Internationella valutafonden (IMF) spår i sin senaste prognos en nedgång av världsekonomin med tre procent 2020 – och Sveriges BNP väntas krympa mellan sex och sju procent. Men hur det verkligen blir är omöjligt att säga, eftersom vi inte vet hur länge den totala nedstängningen kommer att fortgå. 

– Det är extremt svårt att säga när vi börjar lämna den här krisen och ekonomierna påbörjar en resa mot lite mer av en normalitet. Vi har inget i historien att jämföra med. Det vi ser nu saknar helt motstycke i fredstid. Och även när det har varit världskrig har påverkan varit mer regional. I dag finns det inget land som är förskonat från det här, säger Stefan Karlsson.

”Beslutsfattarna måste bestämma sig”

Han menar att den typen av totala nedstängningar som en rad länder har infört inte kan fortgå särskilt länge till eftersom det kommer att strypa ekonomierna fullständigt. 

– Maj och början av juni är en tidpunkt då beslutsfattarna måste bestämma sig för hur man tänker agera framöver när det gäller att tillåta företag att verka. Man måste bestämma sig för vad som ska öppnas upp och hur mycket. Handeln måste komma igång, det är inte mycket att välja på.  

För även om en del bankjättar ser tecken på att ekonomin börjar återhämta sig  är det en lång återhämtningsperiod. 

– Även om länder börjar släppa lite på nedstängningarna tar det tid innan konsumenterna återfår förtroendet. Det kommer att dröja länge tills det blir som det var innan krisen, säger Stefan Karlsson. 

Tvåsiffriga minskningar i exporten 

Oavsett hur länge krisen pågår står det klart att de svenska exportföretagen drabbas av den rådande stiltjen i världshandeln. Enligt prognoser från IMF och Världshandelsorganisationen (WTO) kommer vi att se en minskning av världshandeln på mellan 10 och 30 procent. 

– Om ekonomierna minskar med 6-8 procent har det en direkt följdeffekt på hur mycket man importerar och den enes import är den andras export. Det kan bli tvåsiffrig minskning av exporten i Sverige, säger Stefan Karlsson.  

Under finanskrisen 2009 minskade den svenska varuexporten med ungefär 17 procent. Skillnaden mot nuvarande kris var att många länder utanför EU som exempelvis Kina och andra tillväxt- och utvecklingsländer då klarade sig bra. Så är det inte nu, när i stort sett alla länder påverkas av coronakrisen. 

– Om man relaterar till hur det såg ut då och att tappet i BNP inte var så stort på global nivå 2009 som det förväntas bli 2020 kan man dra slutsatser att vår export kommer att drabbas minst lika hårt som då. 

Utökade garantier för drabbade företag

EKN har den senaste månaden tagit fram nya och utökade garantier för de exportföretag som drabbas hårt av coronakrisen. Ett första drag var att öka EKN:s täckningsgrad för rörelsefinansiering till 80 procent, för att göra det lättare för banken att låna ut till exportföretag och deras underleverantörer. Under krisen kan även de stora bolagen få tillfälligt stöd i form av rörelsekreditgarantier.

– Rörelsekreditgarantin är en tjänst som används jättemycket nu i exportaffärer. Den är ett bra stöd för företagen att ta sig genom krisen. Även för de stora bolagen är det en stor efterfrågan med enorma belopp på de ansökningar vi hittills har haft. I nuläget har vi haft ansökningar på ungefär 165 miljarder kronor totalt. 

Behovet av stödåtgärder ännu starkare just nu 

För de företag och branscher som fortfarande har en fungerande export är det viktigt att ha tillgång till kreditförsäkring, som en slags extra livlina. Kreditförsäkring i exportaffärer ingår i EKN:s ordinarie erbjudande för att säkra betalningsrisken. Då handlar det om långa risktider eller risker på svårare marknader. Men sedan drygt en månad tillbaka försäkrar EKN tillfälligt alla exportkrediter, oavsett längden på risken och oavsett marknad.

– Då använder man EKN för att säkra upp sina leveranser, så att man kan få betalt även i ett svårt läge, säger Stefan Karlsson och avslutar:

– EKN har en verksamhet som alltid finns tillgänglig för exportföretag och banker men i svårare tider så ökar behoven. Vi har möjlighet att förändra vårt tjänsteutbud för att anpassa till de behov som följer vid en kris.  

Ta reda på mer om hur EKN kan hjälpa ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?