1515
Innehåll från EKNAnnons

Bioplastrevolution med tryggad rörelsekredit

Åke Rosén är grundare av Gaia Biomaterials.
Åke Rosén är grundare av Gaia Biomaterials.

Att ställa om till bioplast är högintressant för många regeringar över hela världen. Detta gör att Gaia Biomaterials i Helsingborg verkar på en global marknad. Genom säkerhet från Exportkreditnämnden, EKN, kan exportverksamheten utvecklas ytterligare.

Garantier för rörelsefinansiering – här kan du få tips och inspiration

Åke Rosén är en riktig veteran inom plastindustrin. Han har jobbat med bioplast sedan 1974, då han började utveckla golfpeggar av potatisstärkelse och kalciumkarbonat. Under natten löste materialet upp sig i det daggvåta gräset och blev inte ett problem för gräsklipparbladen dagen efter. Men intresset var svalt.

Istället har han startat ett par andra bolag, bland annat med Hans Rausing, Tetra Paks tidigare ägare. Tillsammans utvecklade de material till förpackningsindustrin. Åke Rosén pensionerade sig så småningom från materialvärlden. Då ringde det från EU.

– Du kan inte pensionera dig, sa de. Vi måste hitta ett alternativ till fossila plaster.

Så grundades Gaia Biomaterials, med 30 miljoner i EU-stöd. Genom att skapa förnybara råvaror från kalciumkarbonat, vegetabiliska oljor och stärkelse, har Gaia i vissa specifika produkter lyckats ersätta de fossila plasterna med upp till 80 procent. Det innebär också att CO2-utsläppen vid förbränning kan reduceras med samma nivå.

Bolaget tillverkar i dag bland annat bioplastpåsar till dagligvaruhandeln, och materialet kan därefter återvinnas till andra produkter. Ett avtal har bland annat tecknats med Region Skåne för produktion av förkläden och skyddskläder till sjukhusen.

Exporten livsviktig

För Gaia står exporten för närmare 70 procent av omsättningen och bolaget levererar bland annat material till fabriker i Thailand och Filippinerna. I sugrörscentret Vietnam planerar man att sätta upp en ny produktionsanläggning. Ett samarbete med Indonesien har inletts för produktion av biologiskt nedbrytbara blöjor. I den rådande plastkrisen står svenskt biomaterial högt i kurs.

– Vi är starka i de länder som har störst problem med fossilbaserad plast, säger Åke Rosén. Vi blir dessutom inbjudna till myndigheter och regeringar över hela världen. Vi har lösningen på en viktig del av plastproblematiken, bland annat eftersom våra material inte innehåller några mikroplaster.

Men med en hög andel export till länder där finansiell risk är ett faktum, behövs rörelsekapital.

– Det är livsviktigt för oss att vi har tryggad tillgång till kapital. EKN kan gå in och garantera 80 procent av lånen, vilket innebär att banken inte behöver stå för hela risken. Dessutom blir det en ränterabatt för företaget. Hittills har 14 miljoner kronor garanteras genom EKN, utan att det kostar oss något extra. Den tryggheten är otroligt viktig för att vi ska kunna fortsätta satsa utomlands.

Gaia Biomaterials har många projekt på gång över hela världen. Men Åke Rosén menar att man har ytterligare ett äss i rockärmen som kommer att ta verksamheten till nästa nivå.

– Vi försöker nu få certifiering på att vårt material löses upp i havsvatten. Det skulle innebära att vi inte är delaktiga i att bidra till plastöarna. Klarar vi det, då är lyckan fullkomlig.

Så kan EKN hjälpa dig på exportresan

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?