Annons
Innehåll från EcohelixAnnons

Så kan surfaktanter och barriärer från massaindustrins sidoströmmar bidra till minskade utsläpp

Ecohelix unika patenterade teknologi gör det möjligt att ta vara på tidigare försummade naturresurser. I sin tur bidrar detta till att diverse industrier både kan producera mer hållbara produkter med samma eller till och med bättre prestanda. 

– Det är väldigt spännande hur biopolymerer kan tävla mot väletablerade oljebaserade produkter, säger Petri Oinonen, grundare och vd på Ecohelix. 

Ecohelix historia inleddes 2010 då Petri Oinonen under sitt doktorandarbete på KTH upptäckte att man kan använda bioteknologi för att skapa biopolymerer med helt nya strukturer för olika industriella tillämpningar. Dessutom det går att utvinna polymererna från pappersmassaindustrins sidoströmmar. Vid massatillverkning måste kolhydraterna separeras från lignin som gör att kolhydraterna bryts ner. Ecohelix teknologi slår samman och modifierar dessa små polymerer till en ny polymer de döpt till WOODMER®. 

– Med vår teknik får de fabriker som tillverkar pappersmassa en bättre process och minskade utsläpp samtidigt som de tjänar på genom att sälja sina sidoströmmar till oss. Våra kunder kan ersätta oljebaserade polymerer i sin produktion med våra naturliga, WOODMER®. Många olika typer av industrier såsom inom förpackning, kosmetika eller konstruktion har användning av det, berättar Petri. 

Partnerskap har varit drivande i utvecklingen

Kemira är en av Ecohelix kunder och partners som kunnat accelererar sitt hållbarhetsarbete genom att använda WOODMER®. Tillsammans har de visionen att öka användningen av biobaserade material globalt. 

– Kemira är ett stort företag inom papperskemikalier och har varit en väldigt lyckad samarbetspartner för oss. Vi har gjort stora framsteg tillsammans under dessa år. 

Ecohelix inledde även tidigt ett samarbete med Domsjö Fabriker där de fick tillgång till deras råvaruplattform som ska tillåta Ecohelix att växa från pilotprojekt och demoproduktion till produktion i industriell skala där produktionen ska vara i gång år 2025. 

– Vår process är redo för industriell produktion och vi har redan börjat ingenjörsarbetet i Domsjö tillsammans med Sweco och Eurocon. Efter Domsjö vill vi starta upp fler produktionsanläggningar runt om i världen. Målet är att ha fyra nya anläggningar färdigställda år 2030, avslutar Petri Oinonen. 

Fakta

WOODMER® är 97 procent biobaserad och kan ersätta oljebaserade polymerer och minska CO2 utsläpp med upp till 96 procent. Producerad från FSC certifierad vedmaterial i Sverige och tillgänglig nu i 20 tn/a skala. 

Läs mer på ecohelix.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ecohelix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera