1515
Innehåll från EcoDataCenterAnnons

Världens första klimatpositiva datacenter finns i Sverige

EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datacenter. Det svenska företaget har fått stor internationell uppmärksamhet för deras sätt att driva utvecklingen inom både hållbarhet och säkerhet. Nu är nybyggnationen av datacentret i Falun färdigt och redo att tas i drift. 

– Som första företag i världen inom vår bransch är vi helt transparenta med vår miljöpåverkan och faktum är att vi tar bort mer utsläpp än vi orsakar. Flera utav världens största företag inom verksamhetsområdet tittar därför på vad vi gör eftersom de vill lära sig av oss, säger Lars Schedin, koncernchef och hållbarhetschef för EcoDataCenter. 

Gröna datacenter är på frammarsch

Datacenter förbrukar generellt stora mängder energi och släpper överskottsvärmen ut i omgivningen. Det ställer högre krav då efterfrågan av gröna datacenter ökar betydligt snabbare än för datacenter generellt. Att hantera sitt eget datacenter är för de allra flesta inte en strategisk viktig komponent.    

– Kunder som använder sig av vår tjänst får en betydligt lägre totalkostnad. Driftsäkerheten är mycket högre och vi erbjuder en helt annan hållbarhet än någon av våra konkurrenter. Utöver det betalar företagen endast för sitt nyttjande och kostnaden ökar därför endast vid tillväxt och högre användning, berättar Lars.

Hållbarhet på riktigt

Även förnybar el kommer med miljöpåverkan. EcoDataCenter återanvänder värmen som skapas i deras datacenter men går ett steg längre än så. Tack vare ett samarbete med Falun kommun återanvänds all energi i fjärrvärmesystem och genom tillverkning av pellets. 

– All energi stoppas in i ett fjärrvärmesystem åt Falun kommun. Därmed behöver inte kommunen använda olja och gas när det är riktigt kallt utan kan istället använda vår värme.

Under sommaren behövs ingen värme i fjärrvärmesystemet. Då producerar vi pellets istället. När vi gjort hela kalkylen med hur mycket utsläpp som undviks med vår lösning kommer vi fram till att vi tar bort mer utsläpp än vi orsakar. Det är vi först med i världen, säger Lars.  

Ställs stora krav på säkerheten

I takt med att de digitala tillgångarna blir allt mer betydelsefulla för företag, myndigheter och sjukvård ställs höga krav på säkerheten. Med marknadens modernaste säkerhetslösning finns det ingen aktör i branschen som är lika skyddad. Falun är det optimala stället i EU för företag att lägga sina beräkningar i. 

– Dels har vi en väldigt teknisk hög design och den högsta driftsäkerheten som går att ha. Dessutom har vi lagt ner stora resurser på den fysiska säkerheten med radarövervakning, kameraöverakning och elstängsel. En person behöver gå igenom åtta passager för att fysiskt ta sig till en server.

– Falun är den perfekta platsen då det är skyddat från flooding, rasrisk, jordbävningar och det förekommer ingen risk att bli kärnkraftsmittad. Med vår unika design finns det ingen i Sverige som kan konkurra med oss i dagsläget vad gäller den här typen av tjänst, avslutar Lars Schedin.  

Fakta

EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datecenter och en pionjär i branschen. Företaget har fem olika datacenters på tre orter i Sverige där hjärtat av verksamheten ligger i Falun. I december 2020 vann företaget Multi Tenant Data Center Design Award.

Hemsida: ecodatacenter.se

Mer från EcoDataCenter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EcoDataCenter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?