1515
Innehåll från EcoDataCenterAnnons

Svenskt datacenter skapar säker databearbetning med minskad miljöpåverkan

Idag hanterar företag och offentlig verksamhet en otroligt stor mängd information över nätet. Det medför ökade krav på tillgänglighet och säkerhet, något som svenska EcoDataCenter tillhandahåller tillsammans med ett unikt hållbarhetstänk som minskat deras kunders miljöpåverkan och gjort företaget till världens första klimatpositiva datacenter. 

Den snabba teknikutvecklingen och digitaliseringen har medfört att företag och organisationer idag har möjlighet att samla in, hantera och analysera en allt större mängd data än tidigare. 

– Vi ser ett ständigt ökat behov av data och processorkapacitet samtidigt har digitaliseringen gjort att man kan analysera mer data snabbare, korsköra fler algoritmer och skapa avancerade beräkningar. Vi levererar en säker tjänst till våra kunder samtidigt som vi kan sänka deras kostnader med 50-70 procent i jämförelse med att bygga en egen datahall, säger Lars Schedin, VD EcoDataCenter. 

Det är en stadig ökning vi ser kring datahantering i samhället idag, något som också skapat ett ökat behov hög tillgänglighet och säkerhet. Därför blir avancerade säkerhetslösningar vid datacenter en allt viktigare aspekt

– Vi har en viktig roll i att se till att våra kunder alltid har hög tillgänglighet till sin data, vid exempelvis extern påverkan som strömavbrott. Vi ser också till att den kritiska säkerheten är på högsta nivå då vi förvarar våra kunders servrar i högsta möjliga fysiska säkerhetsmiljö med bevakning dygnet runt. Datacenter är inga undantag när det kommer till de ökade säkerhetshot som hör ihop med digitaliseringen utan jag tror att hoten mot vår verksamhet kommer att öka i takt med kännedom om datacenter, dess innehåll och funktion, berättar Lars Schedin.

Databranschen och servrar i synnerhet är idag stora klimatbovar och lämnar negativt fotavtryck på miljön. Datacenter är inget undantag men skillnaden mot många konkurrenter är att EcoDataCenter satsat hårt under de senaste åren på hållbarhet och att minska sin miljöpåverkan. Idag är bolagets verksamhet klimatpositiv och har precis blivit nominerade till iMasons hållbarhetspris för datacenter, Sustainability Champion Award 2020. Ett pris som vanns av Google förra året. 

– Det är ett stort erkännande för det jobb vi gör, och fantastiskt roligt att vårt lilla bolag får nämnas i samma andemening som de stora jättarna Google och Microsoft. Dessutom är det inget annat datacenter som har gjort det här innan oss, vi är först i världen med det här.

EcoDataCenter ser bland annat till att den el som driver anläggningen i Falun är 100 procent förnybar, och anläggningen är helt byggd i trä. 

– Det absolut viktigaste vi gör är att se till att den värme som alstras i våra anläggningar används till att plocka bort olja och gas. Vi minskar klimatavtrycket genom att skicka värmen direkt till Falu Energi & Vattens fjärrvärmenät. Dessutom ser vi till att under sommarmånaderna, då värmebehovet inte är lika stort inomhus, använda värmen till tillverkning av pellets. Det är stora mängder koldioxid vi får bort tack vare det och det är på det sättet vi blir klimatpositiva, berättar Lars Schedin. 

Världens första klimatpositiva datacenter

EcoDataCenter tillhandahåller datacenterlösningar med prestanda i världsklass till kunder med missionskritiska krav. Vår unika kombination av oöverträffad Uptime, säkerhet och hållbarhet till en mycket konkurrenskraftig TCO (Total Cost of Ownership) är ett paradigmskifte. Vi bygger datacenter för framtidens normer om hållbarhet och prestanda.

Läs mer på ecodatacenter.se

 

Mer från EcoDataCenter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EcoDataCenter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?