1515
Innehåll från Dynamic CodeAnnons

Säkra diagnoser på distans med självprovtagning och analys från labb

Med en åldrande befolkning och ett ökat vårdbehov är det viktigt att avlasta trycket på vården. Om läkare kan ägna mer tid åt att behandla patienter istället för att sålla ut de som har rätt diagnos blir vården mycket mer effektiv. Genom Dynamic Codes självprovtagning byggd på DNA-teknik kan säkra diagnoser ställas i trygg hemmamiljö och patienter får därefter snabbare och säkrare vård utifrån rätt diagnos.

Dynamic Codes tester med självprovtagning innebär att patienten tar provet själv i en trygg miljö och sedan skickar det på laboratorieanalys. I testsvaret som levereras online ges patient alltid en möjlighet att klicka sig vidare och få diagnos och behandling av en läkare. Detta löser Dynamic Code i samarbete med olika digitala vårdgivarna för att leverera en helhet, inte bara ett testsvar. 

Den kombinerade bedömningen av testresultat från ett laboratorium och en videokonsultation gör att väldigt många diagnoser kan ställas säkert. 

–  Vi ser en begränsning i den digitala vården där det kan vara svårt att ställa diagnos utan att fysiskt träffa patienten. Det är där vi ser att våra produkter kan spela en väldigt viktig roll. Genom kombinationen av våra tester och digitala konsultationer går det att ställa säkra diagnoser på distans, vilket adderar värde till individen, vården och samhället i stort eftersom kvalificerad personal inom primärvården kan ägna sin tid åt de som faktiskt behöver hjälp, säger Louise Nylén, VD.

Det som ligger bakom konceptet är grundaren Anne Kihlgrens arbete med DNA-teknik. Under sin tid på Nationellt Forensiskt Centrum kunde hon se möjligheterna med den exakthet som tekniken ger och dess potential att effektivisera vården. Idag säljs och distribueras testerna från Dynamic Code direkt till konsument genom den egna e-handeln, på apotek både online och fysiskt samt genom samarbeten med digitala vårdgivare som ordinerar testerna för att kunna ställa säkra diagnoser.

– Med vår teknik tittar vi efter DNA:t i en bakterie, i ett virus eller i en svamp. Man kan då med hög säkerhet säga att det är förekomst av den bakterien, viruset eller svampen vilka kan orsaka infektioner hos individen. Tekniken och möjligheten att ta tester i hemmet adderar ett stort värde för samhället som helhet när man förenklar för individen och möjliggör för vården att fokusera sina resurser på mer avancerade saker, säger Louise Nylén.

Självprovtagningen byggd på DNA-teknik kan bidra till att ställa diagnos för vanliga infektioner så som könssjukdomar, bakteriell vaginos och halsfluss. Även intoleranser såsom gluten och laktos kan upptäckas med Dynamic Codes självprovtagning. Gällande glutenintolerans kan det i den traditionella vården idag ta flera år innan diagnos ställs då symptomen kan vara diffusa och metoderna att testa inte optimerade, men med Dynamic Codes test får patienten istället svar på sju dagar. Dynamic Codes befintliga produktportfölj består av 20+ tester och inom kort lanseras även ett HPV-test för kvinnor.

Hur skiljer sig tester för självprovtagning mot självtest?

– Den stora skillnaden finns i säkerheten. Man får alltid ett mer exakt och tillförlitligt svar om något analyseras med DNA-teknik i ett laboratorium, än om det görs med snabbtester i hemmet, förklarar Louise Nylén.

Om oss

Grundare: Anne Kihlgren

Verksamhet: Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. Detta sker till vården och direkt till konsument genom en plattform som kombinerar fysiskt prov med digital hantering. Med hjälp av DNA-teknik och en digital helhetslösning får kunderna säkra diagnoser och uppföljande vård, effektivt och säkert. 

www.dynamiccode.se 

 

Mer från Dynamic Code

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dynamic Code och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?