Annons
Innehåll från DruppsAnnons

Drupps – gör vatten av luft

Drupps system som producerar 150 000 liter vatten per dag.
Drupps system som producerar 150 000 liter vatten per dag.

Vatten är en förutsättning för liv men också en basråvara med begränsningar. Nu har vatteninnovationsbolaget Drupps skapat en möjlighet att utvinna vatten av ånga. 

Vilket både skyddar mot en överexploatering av naturresursen och ger industrin en säker vattentillgång. 

Drupps teknik för vattenutvinning ur ånga har många fördelar, som säker tillgång, energieffektivitet och att motverka en överexploatering. 

– Vattnet som vi utvinner är rent och kan reducera användningen av andra vattenkällor, säger Peter Silfwerbrand, vd, på Drupps. 

Processen kan förenklat sammanfattas som luft in, vatten och torkad luft ut. Peter Silfwerbrand jämför utvinningen med en torrboll som drar åt sig luftfukt. Där nyckeln är Drupps egenutvecklade vätska Absium. Vätskan ”fångar” upp luftburen fukt som sedan transporteras till en destillerare som extraherar och samlar upp vattnet. 

– Vi blåser luft över ett draperi befuktat med Absium. Vattnet extraheras ur Absium genom vakuumkokning och kondenseras till destillerat vatten. Dessutom blir vattnet helt rent även om luften är kontaminerad genom urskiljningsprocessen och de filter vi har, säger han. 

Världens mest skalbara teknik

Varje modul har kapacitet att behandla en viss fuktmängd. Genom att koppla ihop flera moduler får man en ökad kapacitet. Förloppet är också cirkulärt eftersom vätskan Absium går tillbaka in i utvinningsprocessen. 

– Med global uppvärmning blir det mer vatten i luften som vi kan använda. Man kan säga att vi snabbar på vattnets kretslopp lite. Miljömässigt är det bättre att göra så än att använda sötvatten. För företag är det en bra möjlighet att på allvar ta sig an Mål 6 av de globala hållbarhetsmålen och använda vår teknik i stället för att borra djupare eller köpa från tankbilar. Genom att minska sitt eget uttag från traditionella vattenkällor blir det mer kvar till resten av samhället, säger Peter Silfwerbrand. 

Reducerad energiförbrukning och säker vattentillgång

En annan stor fördel med Drupps teknik är att verksamheter som arbetar med torkprocesser kan reducera sin energiförbrukning med upp till 50 procent. Där rent vatten och minskade CO2-utsläpp är bieffekter. Peter Silfwerbrand exemplifierar med ett projekt där man förädlar malt för öltillverkning.

– När man torkar malten bildas fuktig luft som vi kan ta hand om. I den processen återvinner vi samtidigt förångningsenergin som kan skickas tillbaka till torkaren. Något som minskar både behovet av uppvärmning och energianvändningen, säger han.

Drupps teknik är alltså både hållbar och ger en säker vattentillgång så att vattenintensiva industrier kan växa utan att behöva flytta eller riskera brist på naturresursen. Men det slutar inte där. I framtiden kommer tekniken även kunna användas i annan typ av vattenhållning. 

– Det finns många möjligheter. Något som är jätteintressant är smarta städer som vill ha vattenproduktion i varje kvarter. Då kan det här vara ett alternativ, säger Peter Silfwerbrand.

Fakta

Vatteninnovationsbolaget Drupps bildades 2019 av Fredrik Edström och Jonas Wamstad, med syftet att motverka vattenbristen i världen genom återvinning av restånga. Siktar på en börsintroduktion 2023. 

www.drupps.com 

 

Mer från Drupps

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drupps och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera