Innehåll från DomarnämndenAnnons

Domaryrkets utmaningar under pandemin

Anna Hannell, rådman vid Göteborgs tingsrätt och Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt.
Anna Hannell, rådman vid Göteborgs tingsrätt och Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt.

För många arbetsplatser har coronapandemin inneburit nya arbetssätt. Sveriges domstolar är inget undantag. Med högt ställda krav på rättssäkerhet måste verksamheten fortgå under trygga former. Vid Göteborgs tingsrätt har en ökad användning av modern teknik varit en del av lösningen.

– Vi har naturligtvis vidtagit alla åtgärder vi har kunnat och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samtidigt har vi ett arbete som kräver att vi är på arbetsplatsen. Vi har gjort riskanalyser för att veta hur vi klarar oss om medarbetare blir sjuka, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt.

Smittskydd underlättas av digitala lösningar

För att verksamheten ska kunna fortgå i en byggnad där ett stort antal människor dagligen passerar infördes flera åtgärder för att minska smittorisken. I entrén monterades plexiglas framför personalen och i rättegångssalarna togs varannan åhörarstol bort.

Dessutom utökades de tekniska möjligheterna för att arbeta hemifrån och för att medverka i en rättegång på distans. Åtgärder som har gjort att verksamheten kunnat fortgå utan avbrott.

– Tack vare att vi redan låg långt fram i den digitala utvecklingen har vi snabbt kunnat anpassa oss till rådande läge. Jag tror att det även efter pandemin kommer ställas färre krav på fysisk närvaro. Situationen har också påskyndat den fortsatta tekniska utvecklingen, säger Johan Kvart.

Stort mål avslutades under pandemin

Ett exempel på hur pandemin påverkat den vardagliga verksamheten är rättegången i ett av Sveriges största narkotikamål, med femton åtalade och många förhandlingsdagar, som pågick när pandemin bröt ut. Med olika insatser kunde den ändå slutföras. 

– Vi hade kommit mer än halvvägs i rättegången och flera personer var häktade. Förhandlingen kunde inte avbrytas utan vi var tvungna att hitta lösningar, säger Anna Hannell, rådman vid Göteborgs tingsrätt, som dömde i målet. 

Vill du veta mer om arbetet vid Sveriges domstolar? Läs mer här. 

Bland annat spreds de medverkande ut i lokalerna och flera salar användes samtidigt. 

– Under rättegången har möjligheten till medverkan via videolänk nyttjats av både advokater och vittnen. För egen del har jag valt att arbeta hemifrån när det har gått. En möjlighet som bidrar till en mer flexibel arbetssituation och som jag tror kommer nyttjas i högre grad av domare även efter pandemin, säger Anna Hannell.

Johan Kvart och Anna Hannell är överens om att pandemin har inneburit viktiga lärdomar för framtiden. Den har också bekräftat att domstolarna är moderna arbetsplatser som, med hjälp av engagerade medarbetare och ny teknik, hanterat och klarat de utmaningar som pandemin fört med sig. 

Fakta:

Domarnämnden är en statlig myndighet som ansvarar för rekryteringsprocessen av ordinarie domare och vars främsta uppgift är att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd. Läs mer om Domarnämnden.  

Mer från Domarnämnden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Domarnämnden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?