Innehåll från DomarnämndenAnnons

Domaren: Jag drivs av nyfikenhet

Monica Felding, lagman vid Kristianstads tingsrätt.
Monica Felding, lagman vid Kristianstads tingsrätt.

De senaste tio åren har antalet kvinnliga domstolschefer nästintill fördubblats. Monica Felding, lagman vid Kristianstads tingsrätt, gläds över utvecklingen men menar att ett bra chefskap handlar mer om personlighet än könstillhörighet.

– För egen del tycker jag att det är mindre relevant om chefen är kvinna eller man. Könet är inte vad som skiljer oss åt. Om en chef har ett driv och tydligt ledarskap beror det på den personens egenskaper, säger Monica Felding.

Monica Feldings yrkesliv har varit allt förutom enformigt. Hon slutförde sin domarutbildning 1992 och blev sedan utredningssekreterare vid Regeringskansliet där hon bland annat var med och skrev förslag till en ny sambolag och en ny offentlighets- och sekretesslag.

– Man får inte en fast domartjänst direkt efter utbildningen, utan samlar på sig arbetslivserfarenhet först. Det finns flera vägar till domaryrket, vilket är berikande. Många av mina domarkollegor har olika bakgrunder. Vissa har varit åklagare, andra har jobbat på advokatbyråer.

Monica Felding fick sin första fasta domartjänst 2004, som rådman i Lunds tingsrätt.

– I Lund blev jag intresserad av förändringsarbete och hur man kunde effektivisera verksamheten. Därför sökte jag mig vidare till Domstolsverket, där jag arbetade i en utvecklingsgrupp som bedrev förändringsarbete ute på domstolarna, säger hon och fortsätter:

– Efter det arbetade jag som chefsrådman i förvaltningsrätten i Malmö och därefter som chefsrådman i Malmö tingsrätt. Jag har provat på mycket för jag är nyfiken och gillar att sätta mig i nya sammanhang.

”En demokrati kräver starka och oberoende domstolar”

I mars 2019 tillträdde hon som lagman vid Kristianstads tingsrätt och är idag chef över sju domare, varav två är fiskaler, samt tingsrättens övriga medarbetare, som handläggare och ordningsvakter. Trots att chefsrollen tar mycket tid, deltar Monica Felding även i den dömande verksamheten.

– En demokrati kräver starka och oberoende domstolar. Det är viktigt att medborgarna har förtroende för domstolarnas verksamhet. Att vara domare är spännande och vi är väldigt nära samhällsutvecklingen. En domare måste till exempel direkt förhålla sig till ny lagstiftning. Våra mål har med tiden blivit mer omfattande och komplexa. I brottmålen har detta till en del sin förklaring i den alltmer organiserade brottsligheten, avslutar Monica Felding.

Fakta: Domarnämnden

Domarnämnden är en statlig myndighet som ansvarar för rekryteringsprocessen av ordinarie domare och vars främsta uppgift är att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd. Läs mer på www.domarnamnden.se.

Mer från Domarnämnden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Domarnämnden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?