Annons
Innehåll från Digital EngineAnnons

Dags att skifta fokus från system till processer

Genom att flytta fokus från system till processer höjer Digital Engine kundernas säkerhet. ”Med automation och mjukvarurobotar kan säkerhetsbrister på grund av den mänskliga faktorn byggas bort”, säger vd Per Defalva.
Genom att flytta fokus från system till processer höjer Digital Engine kundernas säkerhet. ”Med automation och mjukvarurobotar kan säkerhetsbrister på grund av den mänskliga faktorn byggas bort”, säger vd Per Defalva.

Inget säkerhetssystem räcker till om inte säkerhetsrutinerna följs. Med automation kan säkerhetsbrister på grund av den mänskliga faktorn byggas bort, och genom att flytta fokus från system till processer höjer Digital Engine kundernas säkerhet.

I takt med att säkerhetshot ökar blir en sak allt tydligare: den mänskliga faktorn är en av de främsta säkerhetsriskerna. Det kan handla om att behörigheter inte stängs av vid offboarding, om lösenord som inte uppdateras eller loggar som inte blir lästa. Även compliance-kraven för att visa att företaget har kontroll på säkerheten växer. Arbetet med att ta fram dessa evidens är monotont och kan till stor del automatiseras. 

– Jag har varit CIO i flera bolag men har aldrig mött något som har ett enda system som hanterar allt. I stället är det kanske tjugo olika system, och mellan dem är det en rad olika manuella moment som behövs för att få en helhetsbild eller för att processer ska fungera. Det är det som är säkerhetsavdelningarnas svaga punkt. Det kan räcka med att någon går på ledighet utan att ha lämnat över en rutin den brukar utföra, säger Per Defalva, vd på Digital Engine.

Hjälper kund från rådgivning till automatiserade processer

Digital Engine hjälper kunderna att skifta fokus från systemen till processerna. Enbart ett fokus på nya produkter inom cybersäkerhet blir lätt ett silobaserat synsätt. Till skillnad från traditionell managementkonsulting så hjälper Digital Engine kunden hela vägen från rådgivning till processerna är automatiserade.

Samarbetet startar ofta med en Discovery Workshop för att kartlägga vilka rutiner och processer som kan automatiseras. Till stöd finns processkartor från de större säkerhetsramverken. Förslagen utvärderas utifrån kvalitativa nyttor som att minska compliance- och säkerhetsrisker, och att lyfta bort monotona moment från medarbetarna, men också business case kring vad en möjlig tidsbesparing kan vara värd.

– Under en workshop på två timmar med en compliance- eller IT-avdelning brukar vi tillsammans identifiera mellan 10-20 processer som kan automatiseras. En kort tid därefter kan vi vara i gång med första automationen. Vi får uppskattning för att våra tjänster är tydliga och att vi jobbar med fasta priser, säger Per Defalva.

Förvaltningen av mjukvarurobotar är viktig

En del företag testar själva att sätta upp mjukvarurobotar, men det finns stora risker med detta.

– En robot är som en digital medarbetare. Den behöver lära sig på nytt om systemen den jobbar i förändras. Många företag som testar själva glömmer bort att förvalta robotarna. Det kan leda till att de stannar och förtroendet för automation upphör. Med vår förvaltningstjänst kan kunderna slappna av och lita på att de automatiserade processerna rullar - och kan i stället se i vår dashboard att rutinerna är genomförda och antal timmar som sparats, säger Per Defalva.

Faktaruta: 

Digital Engine riktar sig mot bolag och affärsstödsfunktioner inom ekonomi, risk och legal. Tjänsterna är processkontor, Discovery Workshops, automationsutveckling och förvaltning. För kunder som bokar en Discovery Workshop under december genomförs den utan kostnad.

Läs mer på: www.digitalengine.se/automation 

 

Mer från Digital Engine

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digital Engine och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera