Annons
Innehåll från Digital EngineAnnons

Automatiserade processer öppnar för mer kvalificerade arbetsuppgifter

Automatisering är nästa stora trend inom tjänstesektorn och kommer att revolutionera arbetslivet i grunden.  

Digital Engine har specialiserat sig på automatisering inom redovisning, revision, risk & compliance och juridik. 

– Det finns många repetitiva och mindre utvecklande arbetsuppgifter här som både företag och medarbetare tjänar på att automatisera, säger Per Defalva, VD på Digital Engine. 

Medarbetare kan göra mer kvalificerade uppgifter och risk för fel minskar. Det möjliggör en ökad omsättning per medarbetare och kan möta konkurrens från nya aktörer som är ”digital-native”. 

– Vi hjälper våra kunder införa det vi kallar digitala medarbetare. 

Detta är en mjukvarurobot som enligt ett bestämt manus tar över repetitiva moment som andra gjorde tidigare. Den har också integrationer till olika system. 

Det kan handla om att roboten gör olika delar av bokslutet och lönekörningen på en ekonomiavdelning eller att processer för regelefterlevnad utförs kontinuerligt. Hos revisionsbyråer kan den inhämta revisionsbevis från banker och Skatteverket. På en advokatbyrå kan automationen hjälpa till att ta fram och fylla i med all grundinformation som skall in i ett 100-sidigt avtal. 

– AI och Automation är inte samma sak, säger Per. Man bör mer se AI som en möjlig förlängning på automationen, där den digitala medarbetaren blir mer intelligent och kan notera avvikelser. Till exempelvis om någon anställd plötsligt får mycket mer lön än vanligt. 

En tydlig metod 

Digital Engine börjar arbetet med en workshop. Utkomsten brukar leda till 10-20 processer som kunden ser en potential i att automatisera. Ett par av dem väljs sedan ut för ett pilotprojekt. Ambitionen är att spara 15-25 arbetsdagar per år per process. Efter att processerna automatiserats så erbjuds löpande uppföljning och anpassningar, men det bör inte helst stanna där.

– Vi strävar efter att ständiga processförbättringar ska bli en kultur hos våra kunder, säger Per Defalva. 

Digital Engine stöttar med processkontor hos kunden, som har ansvaret att öka automationen över hela företaget och komma ut och genomföra workshopar och analyser på många olika avdelningar. 

Helhetsfokus

– Vi kan inte bara fylla på med fler system. Vi måste också se till att processerna faktiskt blir mer effektiva och att vi tar bort enklare arbetsuppgifter. Det ironiska är att med en uppsjö av system så blir många gånger arbetsmomenten mer manuella med allt klickande för att utföra en process. 

– Om systemen är motorvägarna så kompletterar vi med att automatisera ”kostigarna” däremellan och se till att processerna i sin helhet blir effektiva. Det brukar betala sig på en till två år, avslutar Per Defalva.

Läs mer på www.digitalengine.se 

 

Mer från Digital Engine

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digital Engine och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera