1515
Annons
Innehåll från Di EqualityAnnons

Första steget för att göra en mansdominerad bransch mer jämställd

Forskning från bland annat Forbes och ILO visar att jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen ökar både innovation och lönsamhet. Ändå är fördelningen skev på de allra flesta it-företag i landet. 

Läs mer om Gibon här 

It-bolaget Gibon antar nu utmaningen för en mer jämställd bransch.

Gibon levererar innovativa, digitala lösningar för andra företag runt om i landet. De är i dag 170 medarbetare och finns på 19 orter. Affärsmodellen bygger på att nyttja varandras spetskompetenser mellan kontoren och för att skapa en bredd i erbjudandet. De växer hela tiden, både geografiskt och kompetensmässigt. En framgångssaga – som står inför en stor utmaning.

En historiskt mansdominerad bransch

Mia Åslander, VD för Gibon Sverige, är medveten om problematiken kring jämställdhet i bolaget och det blev bekräftat i samband med deras senaste medarbetarundersökning.

– Jag skulle säga att vi är ett rätt typiskt it-bolag. Vi har många medarbetare med djup, teknisk kompetens och klassiskt sett står ofta män för den när det kommer till it/tech. Vad som talar för oss är att medarbetarundersökningen visade väldigt fina resultat gällande inkludering och stort förtroende för ledarskapet. Det gör mig trygg i att vi är förändringsbenägna och välkomnar en bättre balans, säger Mia och fortsätter:

– Vi sticker inte under stolen med att vi har utmaningar, det är därför vi är med i Di Equality Challenge 365.

Di Equality Challenge 365 är ett initiativ som baseras på att upplysa om den problematik som finns – och att hjälpa företag att nå sina nya mål. 

– Det är nog svårt att nå ända fram på 365 dagar, men man kan komma igång och få bättre insikt och bli bättre på ett långsiktigt arbete, säger Felicia Fazzi, affärsutvecklingsansvarig på Dagens industri och initiativtagare till utmaningen.

”Hitta planen för vilka actions vi behöver ta”

Företagen som antar utmaningen får stöd, råd och hjälp av Allbright – en stiftelse som specialiserat sig på jämställdhet hos företag i Sverige. Årligen släpper de två rapporter där de fokuserar på olika branscher och fördelningen mellan män och kvinnor samt mångfald på olika företag. Gibon är de första att anta utmaningen.

– Vi har tagit första steget där vi gjort en kartläggning över nuläget. Och det här året ska vi, med stöd av Allbright, sätta planen för vilka actions vi behöver ta för att nå våra mål, säger Mia Åslander.

Varför är ni med i utmaningen?

– Forskning pekar på att rätt sammansatta, diversifierade arbetsgrupper är de som skapar allra bäst resultat. Jag vill visa att vi jobbar öppet och aktivt med dessa frågor. Både för vår egen skull, ur ett affärs- och medarbetarperspektiv, men även för att bidra till en bättre balans i stort i it/techbranschen.

Läs mer om Gibon här 

Mer från Di Equality

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Di Equality och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?