Innehåll från DEFAAnnons

Stigande försäljning av laddbara fordon – driftsäkra laddsystem i fokus

Martin Jonsson, vd på DEFA.
Martin Jonsson, vd på DEFA.

Antalet eldrivna fordon ökar snabbt och bara under januari var omkring 31 procent av alla nyregistrerade fordon laddbara. Martin Jonsson, vd på DEFA, menar att det ställer krav på en välfungerande, tillgänglig och inte minst kvalitetssäkrad laddinfrastruktur.

Antalet batteridrivna fordon och laddhybrider på de svenska vägarna uppgår till strax över 100 000. Det är en ökning med över 20 000 jämfört med motsvarande period föregående år.

– Bara i januari var drygt 31 procent av alla nyregistrerade fordon laddbara, det är en betydande del, säger Martin Jonsson, vd på DEFA.

När antalet avregistrerade fossildrivna fordon ökar ställs dock krav på en fungerande publik och icke-publik laddinfrastruktur. Det gör det till en kritisk samhällsfunktion, menar Martin Jonsson. 

– Den infrastrukturella utmaningen behöver lösas. Om ett fel skulle ske i ett flerbostadshus kan du varken ta dig till förskola, skola eller jobb. Allt stannar upp. Det är något som inte får ske. 

Optimal hantering av ström

Genom DEFAs erfarenhet i rollen som leverantör av laddsystem för elbilar och från att ha byggt över 2 000 laddanläggningar i Norden har de expertis kring hur man säkrar tillförlitliga och effektiva system.

– Vi utgår från Edge Computing för att undvika nedgångar av kritisk funktionalitet. Det handlar om att lägga alla driftskritisk funktionalitet nära slutanvändaren och resten i molnet. 

Två andra centrala delar i DEFAs system är deras användarvänliga betalnings- och administrationsapp, Cloud Charge, och deras dynamiska lastbalansering. 

– Med den dynamiska lastbalanseringen kan den tillgängliga strömkapaciteten användas optimalt genom att effekttopparna hanteras och balanseras ut över tid. 

Elbilsvänlig bostadsrättsförening

Hänsyn tagen till att 88 procent av alla elbilsägare laddar sina elbilar hemma spår DEFA nu fler laddstationer hos bland annat bostadsrättsföreningar. Det kan göra en bostad attraktiv bland potentiella lägenhetsköpare och att komma igång behöver inte vara svårt, menar Martin Jonsson.

– Mitt råd är att bygga ut och investera stegvis med modulära lösningar. Du kan börja med ett fåtal laddpunkter och lägga på till exempel administration och betallösningar med tiden.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från DEFA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DEFA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?