1515
Annons
Innehåll från Danske BankAnnons

USA i spåren av Trump: Så påverkas svenska företag

Danske Banks analytiker prognostiserar en förstärkning av dollarn under 2021. Det gynnar svensk export, där industrin redan under december 2020 visade styrkebesked.

Samtidigt kan vi vänta oss ett mildare börsår – och det kan vara läge för privatinvesterare att ta hem lite vinst.

Läs mer om hur ditt företag kan få hjälp av Danske Banks experter. 

Trumps mandatperiod har präglats av avregleringar och stimulanser med skattesänkningar för privatpersoner och företag. Börserna har nått nya höjder, inte minst inom tekniksektorn. Men covid-19-pandemin skapade stor oro på marknaden med ökad arbetslöshet, minskad konsumtion och en försvagad dollar – och USA är efter presidentvalet i november 2020 ett splittrat land.

Kronan försvagas och exporten stärks 

Bidens främsta uppgifter under 2021 är att ena landet, få bukt med pandemin och fart på ekonomin. Det talas om ett nytt stimulanspaket kring 2000 miljarder dollar, vilket kommer att skapa en viktig injektion i den amerikanska ekonomin, men också skapa svallvågor långt utanför USA. 

Danske Banks analytiker prognostiserar en förstärkning av dollarn under 2021 efter att den försvagats under hösten. Det gynnar svensk export där industrin redan under december visade styrkebesked. De amerikanska räntorna har redan börjat stiga men kan förväntas stiga ytterligare som en konsekvens av stimulanspaketen.

Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank:

– Vi ser positivt på att man gör kraftfulla stimulanser. Men det medför samtidigt ett kraftigt ökat budgetunderskott som adderar till redan mycket svaga statsfinanser. Joe Biden utlovade gröna investeringar ”in the trillions” under sin valkampanj 2020 som måste finansieras med lånade pengar. Vad som blir av det får vi se under året, eftersom Biden måste få med sig republikanerna på tåget.

Grön ekonomi skapar affärsmöjligheter 

De investeringar som planeras för en grön omställning i USA ligger på nivåer som aldrig tidigare skådats. Det innebär också en gigantisk affärspotential som både amerikanska och utländska företag kan dra nytta av. Svenska teknikbolag kan absolut gynnas av en grön trend i USA. Men det kommer inte att ske friktionsfritt. Omställningen av energisektorn och avvecklingen av fossila bränslen kommer med stor sannolikhet att kosta arbetstillfällen. Hur den nya administrationen balanserar detta återstår att se.

– Det är ett oerhört viktigt år för både USA och de europiska ekonomierna som under 2020 parerat effekterna av pandemin. För svenska företag innebär en starkare omvärldsefterfrågan och en starkare dollar bättre utsikter för exporten – och därmed kan vi få hjulen att snurra igång på flera håll i den svenska ekonomin, säger Stefan Mellin. 

Handelskonflikten ändrar tonläge 

”America first” kommer fortsätta att styra agendan. Men retoriken kan bli annorlunda och Biden har även sagt att han vill närma sig de allierade och göra gemensam sak för att sätta press på Kina. Både Biden och Kinas president Xi Jinping har samtidigt sagt att man vill ha öppna ekonomier och värna om internationell handel, vilket även främjar företag i Sverige.  

”Mildare börsår att vänta”

Många bedömare ansåg under hösten att Biden som president gynnar svensk export och ekonomi, men är ett sämre alternativ för utvecklingen på börsen.

Men med valresultatet i Alabama har förutsättningarna för demokraterna att driva sin politik förbättrats – och med ett vaccin som förhoppningsvis kan återskapa stabilitet i samhället ser läget för ekonomierna bättre ut.

Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank:

– Efter det starka året på börsen så är vår prognos att 2021 blir ett mildare börsår. Det kan låta paradoxalt, då vi samtidigt går emot den starkaste och snabbaste återhämtningen i modern tid. Börsen är framåtblickande och det gör att vaccinen, stimulanspaketen och presidentvalet är någonting som investerare tagit i beräkningen. Vi har sett att många privatinvesterare tagit del av den fina börsuppgången, så nu kan det vara en god idé att ta hem lite vinst.

Läs mer om hur ditt företag kan få hjälp av Danske Banks experter. 

 

 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?