1515
Annons
Innehåll från Danske BankAnnons

Så påverkas kronan av presidentvalet i USA

Joe Biden eller Donald Trump? 

Utfallet kan i högsta grad påverka dollarn – men också vår egen ekonomiska vardag.

– En Trump-seger har sannolikt en negativ effekt på kronan, säger Stefan Mellin, Makroanalytiker på Danske Bank.

Ta hjälp av Danske Banks experter - boka rådgivning här

När Coronakrisen under senvintern fick börserna på fall sjönk kronan som en sten – euron kostade under en kort period över elva kronor och dollarn nästan 10,50 kronor. Men sedan vände det med besked i takt med att omfattande stimulanser blev bränsle till världens börser men också till mer riskfyllda investeringar.

– Det i sin tur gynnade den konjunkturkänsliga kronan. Efter sommaren har kronan försvagats något, parallellt med att börser och risksentiment vacklat, säger Stefan Mellin, Makroanalytiker på Danske Bank.

Inför det stundande presidentvalet i USA är det många svenskar som undrar hur kronan kan komma att påverkas av utfallet. Enligt Stefan Mellin kan vi tvingas leva i ovisshet inte bara dagarna utan även veckorna efter valet. 

– Ett oklart valresultat kan få en omedelbar negativ effekt på riskaptiten, vilket paradoxalt nog skulle kunna stärka dollarn i sin egenskap av ”trygg hamn” vilket i sin tur försvagar kronan. Men man måste vara ödmjuk: ingen vet. Det var en läxa vi lärde oss efter valet 2016, då Donald Trump vann mot alla odds och sedan gick marknaderna åt precis motsatt håll som de flesta experter hade förutspått.

Prognosen: Biden går mot seger

Mätningarna tyder dock på en sak – att Joe Biden vinner. Om så blir fallet och om Demokraterna samtidigt tar hem både Senaten och Representanthuset är risken att marknaden fokuserar på Bidens skattehöjningar. 

– Det skulle vara negativt för börsen och därmed positivt för dollarn – och negativt för kronan. Alternativt kan man tänka sig att investerare ser skattehöjningen som negativt specifikt för den amerikanska börsen och att man därför viktar om till Europa, vilket i så skulle sänka dollarns värde och stärka euron och kronan, säger Stefan Mellin.

Om Biden vinner men kongressen är splittrad minskar presidentens möjlighet att få igenom sin ekonomiska politik. 

– I det scenariot kan man tänka sig att marknaden riktar in sig mer på handelsfrågor. En Bidenseger skulle förmodligen tolkas som mindre konfrontativ, som en chans att det lättas på Kinatarifferna och att risken minskar för tariffer mot Europa. Det borde gynna börsen, riskaptiten och därmed stärka kronan. 

Stefan Mellin drar slutsatsen att en Trumpseger skulle vara det utfall som är mest positivt för dollarn, och mest negativ för kronan:

– Dels för att risken för en dollarnegativ skattehöjning försvinner, dels för att dollarn kan gynnas i sin egenskap av trygg hamn om handelskrigen eskalerar. 

Pensionssparandet påverkas av valutakursrörelserna

En svagare krona skulle leda till att exportföretagen gynnas medan importörerna missgynnas – och vise versa om kronan stärks. Ofta brukar man se kronan som procyklisk – det vill säga att den stärks när konjunkturen går bra och tvärtom. 

– Men så har det inte varit de senaste åren, innan Corona. Då hade exportföretagen dubbel medvind i och med att efterfrågan i omvärlden var ganska god samtidigt som kronan försvagades. För importörerna däremot blev inköpen i utländsk valuta allt dyrare, säger Stefan Mellin.

Han påpekar att svenskarnas pensionssparande också påverkas av stora valutakursrörelser, eftersom detta i hög grad är placerat i utländska tillgångar. 

– Sparandet i utländska aktier har alltså en naturlig valutaexponering, som i många fall kan bidra till att reducera risken i portföljen men som också kan valutasäkras.

Kontakta Danske Bank för en dialog kring ditt företags möjligheter och utmaningar 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?