Annons
Innehåll från Danske BankAnnons

Så kan USA-valet påverka svenska företag och hushåll

Donald Trump eller Joe Biden? I november har vi svaret. Utfallet av valet kan påverka både svenska företag och hushåll.

– Räntenivån i Sverige kan påverkas av vad som händer i USA, säger Michael Grahn, Chefsekonom på Danske Bank.

Ta hjälp av Danske Banks experter - boka rådgivning här. 

Nedräkningen har börjat. Den 3 november avgörs det 59:e presidentvalet, då USA:s president och vicepresident ska väljas för mandatperioden 2021 till 2025. Donald Trump siktar på att bli omvald för en andra mandatperiod. 

Valet påverkar inte bara amerikansk ekonomi, utan hela världsekonomin, inklusive Sverige och svenska företag. 

– USA är världens största ekonomi och den ekonomiska politik som bedrivs där har inte bara påverkan på USA utan även på den globala ekonomin både via handelsutbytet och via de finansiella marknaderna. Jag tänker på börser, räntor och även dollarns utveckling, säger Michael Grahn, Chefsekonom på Danske Bank.

Inför 2016 års val sammanställde Stockholms Handelskammare en rapport som pekade på att Sveriges USA-export skulle kunna drabbas hårt om Donald Trump vann presidentvalet. Men med facit i hand, fyra år senare, blev det precis tvärtom.

– USA:s andel av svensk varuexport har stigit från knappt sju procent i slutet av 2016 till drygt nio procent de senaste månaderna. Tittar man däremot på varu- och tjänsteexporten i bytesbalansen verkar det inte ha hänt så mycket; USA har legat oförändrat på drygt fyra procent. Det är svårt att se skillnader i politiken som skulle ha avgörande betydelse för svenska bolag.

Trump-seger kan öka risken för svenska bolag

Att svenska företag känner oro inför valet har Michael Grahn svårt att tro.

– Men många företagare är möjligtvis trötta på Trumps nyckfullhet och skulle föredra en mer stabil och förutsägbar politik, men vi vet ännu inte vad Biden tänker driva för politik, säger han.

På vilket sätt kan USA-valet påverka svenska företag? 

– Trump har under sina år som president hotat med, och även infört, olika slags tullar inte bara i Kina utan även för europeiska bolag som en del i kampanjen att göra ”America Great Again” – bland annat genom att ta hem produktion och arbetstillfällen. Trump har tidigare visat att han är negativt inställd till WTO (Världshandelsorganisationen, som har syfte att övervaka och liberalisera internationell handel), vilket eventuellt skulle kunna borga för att svenska bolag drabbas framöver.

Joe Biden är för en i någon mening protektionistisk politik, men enligt Michael Grahn är udden framför allt riktad mot Kina. Biden har även uttryckt att han vill höja skatterna vilket får påverkan på världens börser

– Gissningsvis är han mer inställd på att knyta allianser mot Kina än den uttalade konfrontation som Trump står för.

Indirekt påverkan för svenska hushåll

Även ett vanligt svenska hushåll påverkas indirekt av USA-valet. Det tydligaste exemplet, enligt Michael Grahn, är hur börsen reagerar på vinnaren. 

– Svenska hushåll har mycket aktier och fonder, och även våra pensioner påverkas. De amerikanska börserna sätter den globala trenden. Men även räntenivån i Sverige kan påverkas av vad som händer i USA. Och då kan det i sin tur till exempel påverka den svenska bostadsmarknaden. Risken för en negativ påverkan är dock mycket liten.

Ta hjälp av Danske Banks experter – boka rådgivning här. 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?