Annons
Innehåll från Danske BankAnnons

”Företagen behöver agera inför 2021”

Tre månader återstår av 2020, ett år som kommer gå till historien och som kommer påverka svenskt näringsliv en lång tid framöver.

Men redan nu behöver företagen planera för 2021. Den som är förberedd kan gå stärkt ur krisen. 

– Det gäller att kunna göra korrekta prognoser och anpassa företagets kostym i tid, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Få rätt rådgivning – utifrån dina utmaningar 

Flera av de åtgärder som Regeringen infört, exempelvis korttidspermittering och ansvar för sjuklön, upphör den 31 december. Det innebär att man får ökade kostnader som arbetsgivare. 

– Företag har kunnat få uppskov med skatter under ett år med start i mars. Nu måste man ta höjd för att betala den uppskjutna skatten och ränta i sin budgetplanering, säger Anders Gullesjö.

Han påpekar att korttidspermitteringar, slopad karensdag och skatteuppskov har skapat tillfällig positiv likviditet i bolagen, men att det nu gäller att hänga med om efterfrågan ökar:

– När lönekostnaderna hanterats av staten har man fått ett tillfälligt andningshål och kunnat stärka likviditeten. När efterfrågan ökar behöver man ha sin personal för produktion eller för tjänsteleverans. Då får man en utgift men kunden betalar först när varan eller tjänsten är levererad, och därmed försämras kassaflödet. Det kan i sin tur hämma återhämtningen eftersom man helt enkelt inte har tillräckligt i kassan för att klara uppgången. 

Uppskjutna skatter skapar oro

Om permitteringstiden inte förlängs vid årsskiftet kommer arbetsgivaren från och i januari ha hela löneansvaret.

– Det är en av de större utgiftsposterna för ett företag. Är man i återhämtningsfasen är det säkert hanterbart men för andra som har en mer osäker efterfrågebild så behöver man agera, säger Anders Gullesjö.

En annan utmaning inför 2021 blir att uppskjutna skatter ska betalas in, vilket kan skapa bekymmer för företagen.

– De skatter som skjutits upp kan vara relativt stora belopp och man ska även betala en ränta på beloppet. Detta blir en utgift som man måste ta höjd för i sin planering. Det kan bli kännbart om företaget inte återhämtat sig helt från våren och sommarens svagare marknad. 

Är det viktigt att företaget gör en analys av marknaden och företagets eget ekonomiska läge?

– Ja, det är oerhört viktigt att man ser över beläggning och orderingång för att kunna göra korrekta prognoser och anpassa företagets kostym i tid. Det råder stor osäkerhet på många marknader och därför är det viktigt att man i realtid har möjlighet att följa sitt kassaflöde och göra en intäkts- och kostnadsanalys baserat på olika scenarier. 

Coronadrabbade företag i behov av rådgivning 

Danske Bank har ett stort antal företagskunder i en mängd olika branscher, och därmed en viktig expertkompetens kring vilka åtgärder som är möjliga och alternativa vägval. 

– En diskussion med banken kan vara avgörande även i återhämtningsfasen då man ser att hjulen snurrat igång och man kan behöva finansiering för att möta en ökad efterfrågan, säger Anders Gullesjö.

Märker ni en tendens att företagen behöver mer stöd och rådgivning nu under pandemin?

– Det är en tydlig ökning, och det är väldigt positivt eftersom vi kunnat vara en viktig partner både i krisen men också i den återhämtningsfas som vi sett efter sommaren. Genom att vi kan tillhandahålla experter inom ett större antal områden har vi också kunnat bistå med viktig kunskap kring allt från likviditet till bransch- och valutafrågor.

Kontakta Danske Bank för en dialog kring ditt företags möjligheter och utmaningar 

 

 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?