– Våra kunder kör ofta tunga maskiner och är i dagsläget väldigt beroende av diesel. Det görs tester med vätgas men i dag är det inte ett fungerande alternativ och infrastrukturen för eldrivna större maskiner är heller inte helt på plats, säger Richard Roos, ekonomichef på Sundahls, ett av Sveriges största privata maskinhandelsföretag inom entreprenad, skog, lantbruk, park och trädgårdsmaskiner.
Stor osäkerhet kring teknikval
Det finns ett stort intresse för att bidra till en hållbar omställning inom skog och lantbruk men eftersom tekniken inte är på plats är osäkerheten stor.
– En mindre entreprenadmaskin på 1,5 ton har cirka sex timmars driftstid på el och sedan måste den tillbaka för att ladda. Vätgas har fördelar men också utmaningar med påfyllningen eftersom det då behövs tankar för vätgas på samma sätt som för diesel, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Trenden inom lantbruket går samtidigt mot allt större enheter och större maskinparker, och antalet små lantbrukare minskar. Många delar både maskiner och investeringar med varandra – och när maskinerna blir dyrare ökar intresset för flexibla lån.
Flexibel finansiering lockar allt fler
Sundahls och Danske Bank har sedan många år ett nära samarbete inom ett flertal områden, och förutom alla tekniska frågor kan Sundahls hjälpa sina kunder med finansiering via Danske Bank. Då har man tillgång till en enkel process för sin kreditansökan och ett stort antal experter i banken som kan hantera mer komplexa frågor.
– Enstaka kunder betalar kontant men merparten vill ha flexibla lösningar på avbetalning under cirka 6-8 år. Kunderna vill äga maskinerna i 3-4 år innan det är dags att byta till mer effektiva och bränslesnåla maskiner, kommenterar Niels Jörgen Larsen.
Även om hållbara drivmedel inte har kommit lika långt inom tunga maskiner som inom personbilar går det år rätt håll. Eldrift fungerar numera för persontransporter och små maskiner som är mer stationära och eldrivna servicefordon kan täcka mindre områden även om de ännu inte har tillräcklig räckvidd för större ytor.

Det kommer även spännande miljösatsningar i lantbruket.
– Till exempel finns det nu lantbrukare som byter ut sina befintliga anläggningar för foderhantering mot eldrivna. Där laddas ett batteri med hjälp av solceller och sedan kan utfordringen skötas dygnet runt. Men oavsett vilken ny tekniklösning man vill investera i är finansieringen grunden till allt, säger Richard Roos.