1515
Annons
Innehåll från Danske BankAnnons

Flexibel finansiering drivande för skogs- och lantbrukets miljöomställning

Efterfrågan på nya eldrivna fordon är stor i Sverige. 

Skogs- och lantbrukare har än så länge inte samma möjligheter som bilister att ställa om till en mer hållbar maskinpark men utvecklingen går snabbt med nya lösningar. 

Danske Bank erbjuder en flexibel finansiering för att fler ska kunna uppgradera sina maskiner i takt med att det miljövänliga utbudet ökar.

För mer information om objektsfinansiering via Danske Bank: Företagsleasing – Leasing och avbetalning på företagets utrustning. 

– Våra kunder kör ofta tunga maskiner och är i dagsläget väldigt beroende av diesel. Det görs tester med vätgas men i dag är det inte ett fungerande alternativ och infrastrukturen för eldrivna större maskiner är heller inte helt på plats, säger Richard Roos, ekonomichef på Sundahls, ett av Sveriges största privata maskinhandelsföretag inom entreprenad, skog, lantbruk, park och trädgårdsmaskiner. 

Stor osäkerhet kring teknikval

Det finns ett stort intresse för att bidra till en hållbar omställning inom skog och lantbruk men eftersom tekniken inte är på plats är osäkerheten stor. 

– En mindre entreprenadmaskin på 1,5 ton har cirka sex timmars driftstid på el och sedan måste den tillbaka för att ladda. Vätgas har fördelar men också utmaningar med påfyllningen eftersom det då behövs tankar för vätgas på samma sätt som för diesel, säger Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Niels Jörgen Larsen är ansvarig för Danske Finans i Sverige.
Niels Jörgen Larsen är ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Trenden inom lantbruket går samtidigt mot allt större enheter och större maskinparker, och antalet små lantbrukare minskar. Många delar både maskiner och investeringar med varandra – och när maskinerna blir dyrare ökar intresset för flexibla lån. 

Flexibel finansiering lockar allt fler

Sundahls och Danske Bank har sedan många år ett nära samarbete inom ett flertal områden, och förutom alla tekniska frågor kan Sundahls hjälpa sina kunder med finansiering via Danske Bank. Då har man tillgång till en enkel process för sin kreditansökan och ett stort antal experter i banken som kan hantera mer komplexa frågor.

– Enstaka kunder betalar kontant men merparten vill ha flexibla lösningar på avbetalning under cirka 6-8 år. Kunderna vill äga maskinerna i 3-4 år innan det är dags att byta till mer effektiva och bränslesnåla maskiner, kommenterar Niels Jörgen Larsen.

Även om hållbara drivmedel inte har kommit lika långt inom tunga maskiner som inom personbilar går det år rätt håll. Eldrift fungerar numera för persontransporter och små maskiner som är mer stationära och eldrivna servicefordon kan täcka mindre områden även om de ännu inte har tillräcklig räckvidd för större ytor.

Det kommer även spännande miljösatsningar i lantbruket.

– Till exempel finns det nu lantbrukare som byter ut sina befintliga anläggningar för foderhantering mot eldrivna. Där laddas ett batteri med hjälp av solceller och sedan kan utfordringen skötas dygnet runt. Men oavsett vilken ny tekniklösning man vill investera i är finansieringen grunden till allt, säger Richard Roos.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar?

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?