Annons
Innehåll från CrunchfishAnnons

Offlinebetalningar eliminerar risken för störningar och driftstopp

Figur: Crunchfishs lösning för mobil offlinebetalning är en exceptionellt konfigurerbar lösning som kompletterar alla typer av digitala betaltjänster oavsett vilken räls för avveckling som används.
Figur: Crunchfishs lösning för mobil offlinebetalning är en exceptionellt konfigurerbar lösning som kompletterar alla typer av digitala betaltjänster oavsett vilken räls för avveckling som används.

Mindre än var tionde köp i Sverige sker med kontanter. Sveriges välfungerande IT-infrastruktur driver på marginaliseringen av fysisk valuta, vilket gör svenska betalmarknaden oerhört känslig för störningar och driftstopp. Å andra sidan finns länder med sämre IT-infrastruktur där alltför många digitala transaktioner misslyckas. Innovativa IT-företaget Crunchfish har utvecklat en patentsökt lösning för offlinebetalningar som gör att betalningen alltid fungerar friktionsfritt.

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men idag står vi inför en framtid där vi kanske helt kommer att sakna ett betalningsmedel som fungerar offline. Driftsstopp och längre störningar på nätet riskerar då att lamslå hela Sverige. Denna utmaning överväger Riksbanken att möta genom en digital e-krona som har diskuterats i tre webinarier modererade av Crunchfish. För att e-kronan ska fungera offline krävs ett radikalt nytänk och ny teknik. Crunchfish patentsökta offlinelösning kompletterar alla typer av digitala betaltjänster, eftersom den fungerar friktionsfritt även om både betalare och mottagare saknar uppkoppling. 

– Offlinetransaktionerna signeras digitalt av betalaren och är öronmärkta för mottagaren. Debitering sker mot ett saldo i mobilen och är därför garanterad när mottagaren verifierar betalningen offline. Transaktionerna – som sparas av båda parter – regleras när någon av parterna går online, förklarar Crunchfish VD Joachim Samuelsson, som är serieentreprenör och teknikpionjär med över tjugo patent och patentansökningar inom digital betalning och närhetsbaserad interaktion.

Integration direkt med rälsen ger enorm skalbarhet

Offlinelösningen är en nydanande idé och behovet av en dylik lösning är omfattande, i synnerhet i länder med sämre IT-infrastruktur. Joachim exemplifierar med Indien; på UPI-rälsen för omedelbara betalningar transfererades fler än 2 miljarder betalningar bara under oktober månad. Dock misslyckas 5 procent av transaktionerna, vilket gör att den indiska Riksbanken aktivt uppmanar marknaden att erbjuda offlinebetalningar.

– Intresset för Crunchfish offlinelösning är stort då det är en färdig lösning som eliminerar riskerna med störningar och driftstopp. Den kan både integreras med enskilda mobila plånböcker men även direkt med rälsen för omedelbara betalningar, kortinfrastrukturen och även Riksbankens e-krona. Det skapar enorm skalbarhet eftersom vi når alla mobila plånböcker som använder rälsen med en integration. Vi är redan i partnersamtal med flera internationella bolag om offlinebetalningar på deras räls.

Säker och smidig lösning gör betalmarknaden robust

Offlinebetalning är ett välkommet tillskott som gör den digitala betalningsmarknaden mer robust. När det gäller säkerhet används samma beprövade teknologi som vid tokeniserade kortbetalningar där offlinetransaktionerna signeras digitalt från ett säkert utrymme i betalappen. Transaktionen överförs till mottagaren med vilken typ av närhetsbaserad interaktion som helst, exempelvis QR eller BLE där den verifieras antingen i en mobilapp eller direkt i kassan. 

– Crunchfish vision är att vi kommer att betala offline i butik, precis som det alltid har varit med kontanter. Om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken då kopplar man upp sig. I offline-läge fungerar transaktionen alltid omedelbart och friktionsfritt eftersom den är oberoende av allt som kan strula online. Sammantaget är vår offlinebetalning en exceptionellt skalbar och flexibel lösning som vi tror kommer bli standard i alla mobila plånböcker framöver, avslutar Joachim. 

FAKTA OM CRUNCHFISH

Crunchfish är ett IT-bolag från Malmö som utvecklat en patentsökt lösning för digitala offlinebetalningar som kan integreras direkt med rälsen eller i en mobil plånbok. Offline-lösningen är globalt skalbar och gör digitala betalningar mer robust eftersom riskerna med störningar och driftstopp elimineras. Crunchfish är verksamma internationellt och är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North.

www.crunchfish.com 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?