1515
Innehåll från Contour DesignAnnons

Hybrida arbetsplatser sätter ergonomin högre upp på agendan

Många svenskar tillbringar en stor del av arbetsdagen stillasittande framför en datorskärm vilket sliter på kroppen både kort- och långsiktigt. Ergonomi och ergonomiska hjälpmedel kan både hjälpa till att motverka förslitningsskador och göra dig mer produktiv - oavsett om du arbetar på kontor, hemma eller både och. 

Ergonomi handlar i grunden om variation. Det som kan göra att vi får musarm eller andra typer av belastningsskador, såsom värk, stelhet och stickningar i rygg axlar och nacke, är repetitiva rörelser och att vi hamnar i samma position för länge. Contour Design vill hjälpa till att förebygga och undvika belastningsskador och andra spänningar som i värsta fall kan leda till längre sjukskrivningar. Detta gör Contour Design genom en rad smarta ergonomiska hjälpmedel. 

– Ergonomi är så mycket mer än bara ett höj- och sänkbart skrivbord och stol. Det är också otroligt viktigt med datormus och tangentbord som uppmuntrar till en varierad arbetsställning under hela dagen. Contour Design har produkter som passar alla eftersom vi människor är olika skapta. Vissa är långa, andra korta, man kan ha breda eller smala axlar samt små eller stora händer till exempel. Vi gör det flexibelt och anpassningsbart, säger Anna Engström, Key Account Manager på Contour Design. 

Är du redo för den hybrida arbetsplatsen? 

Hemmajobb skapar nya utmaningar

Under pandemin började många arbeta hemifrån, och gör så än idag, vilket skapat nya ergonomiska utmaningar.

– Många sitter i köket eller soffan med krökta ryggar, spända axlar och böjd nacke. Det kan man göra under kortare stunder, men det är inte ergonomiskt hållbart i längden. Med vårt Travel kit/Home kit kan man skapa en bra ergonomisk arbetsplats oavsett vart man arbetar ifrån. Kitet innehåller en RollerMouse Red Plus, som är en centrerad tvåhandsmus, ett ergonomiskt tangentbord samt ett laptop-stöd som gör att man får upp sin laptop i ögonhöjd vilket avlastar nacken. Allt detta förpackat i ett praktiskt fodral vilket gör det enkelt och smidigt att ta med sig när man rör sig mellan kontoret, hemmet eller annan plats förklarar Minna Snickars, Key Account Manager på Contour Design. 

Positivt för arbetstagare och arbetsgivare

Bra ergonomi rör inte bara den enskilda arbetstagaren utan även arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön. Med tanke på att en långtidssjukskriven anställd kostar mellan 10 000 - 13 000 kronor i veckan finns det mycket att vinna på en investering i just ergonomi. 

– Det är viktigt att tänka preventivt. Många kommer till oss när man redan har fått en belastningsskada och har stora besvär. Givetvis hjälper våra produkter att lindra och läka när skadan redan är skedd, men vår mission är att få arbetsgivaren att arbeta preventivt med ergonomifrågan.  Det måste finnas en strategi hos HR och ledning kring hur man ska arbeta med detta och få ergonomin högre upp på agendan, säger Anna Engström. 

Tips du kan göra själv

Förutom bra hjälpmedel och arbetsutrustning finns även mycket man kan göra själv för att skona kroppen medan man arbetar. 

– Man behöver komma i gång med goda vanor och variation både hemma och på kontoret vilket man kan göra genom att byta arbetsställning ofta, ta pauser eller gå på en promenad medan man pratar i telefon. Har man inte haft ont tidigare tänker man kanske inte så mycket på ergonomi, men för att förhindra spänningar och smärta är det viktigt att vara proaktiv för att undvika att det uppstår.  Då kan man också fokusera bättre på arbetsuppgifterna, man blir piggare och mer effektiv, avslutar Anna Engström. 

Hämta Contour Designs ergonomiska checklista här 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?