Innehåll från Conoa tillsammans med NetappAnnons

Experten: Det här ska du tänka på för att lyckas med nästa AI-projekt

Artificiell Intelligens (AI) är ett hett område och det finns stora vinster att hämta för den som driver ett AI-projekt i mål. Resultat och tidsåtgång är dock nära kopplat till vald infrastruktur. Här vill Conoa, med specialistkompetens och lång erfarenhet av att driva IT-infrastrukturprojekt, göra det enkelt för såväl företag som organisationer och myndigheter att starta ett AI-projekt på rätt sätt.

Den som kan nyttja potentialen i sin data kan hitta nya vägar till kunder, främja innovation och optimera sina verksamheter. Men teknikskiftet för även med sig utmaningar och att träna en AI med Machine Learning (ML) och Deep Learning (DL) ställer helt nya krav på IT.

– Valet av infrastruktur har en avgörande betydelse både för resultat och hur lång tid ett projekt tar. Med rätt val av infrastruktur kan du till exempel förenkla arbetet för en data scientist genom att slippa dela upp stora dataset i flera körningar. Man kan även minska träningstiden kraftigt, säger Patrik Gunnersten, affärsområdesansvarig på Conoa. Vi har kundexempel där ett projekt gick från 10 månader till 10 veckor tack vare en förändrad infrastruktur.

Tre viktiga delar

Det är särskilt tre delar som påverkar resultatet på AI-träningen. Enkel och snabb tillgång till stora data-set är grundläggande, både för själva träningen och den testning man måste göra.

– Här samarbetar vi med NetApp som har ledande lösningar för datahantering i multihybrida molnmiljöer. Med hjälp av NetApps dataplattform ONTAP kan man bygga ett datalager som sträcker sig över lokala datacenter och multipla publika moln och fortfarande garantera säkerhet och kontroll över sin data.

Den andra delen är beräkningskraft och valet av GPU (Graphical Processor Unit) infrastruktur som primärt påverkar tiden träning tar och storleken på dataset man kan träna på. 

Tredje komponenten är val av träningsalgoritmer, ramverk och inställningar som har en avgörande påverkan och dessutom kräver väldigt specifik kompetens.

I ekosystem med partners 

Det finns ingen tillverkare eller leverantör som är bäst på alla delar i ett AI projekt, menar Patrik Gunnersten. En viktig aspekt är därför att hitta rätt samarbetspartners och bygga ett ekosystem där alla bidrar till en helhetslösning. 

Patrik Gunnersten väljer att beskriva Conoa som ”spindeln i nätet”. 

– Det har varit nyckeln för oss. Vi kommer aldrig att vara experter på alla komponenter, men vi har all expertis i vårt nätverk. Vi kan hjälpa ett projekt från start till mål med allt ifrån utbildning av personal till val av infrastruktur och driftsättning av en tränad AI-lösning. 

”Förenklad datahantering”

– Ett stort problem många av våra kunder har idag är isolerade lagringsmiljöer där data är svår att komma åt eller att flytta. Det gäller både AI och mer traditionella IT-lösningar.

En viktig partner här är NetApp som tidigt insåg vikten av datahantering i hybrida moln.

– Att hantera data och göra den tillgänglig snabbt och säkert är en av de viktigare aspekterna för att accelerera digitaliseringen, menar Patrik Gunnersten.

– Knepet är att luta sig mot en partner som har rätt kompetens, har genomfört liknande projekt tidigare och som har förståelse för hela kedjan. Ett AI-projekt är bara lyckat om det leder till affärsnytta och där ser vi att partners som Conoa är ett stöd till våra kunder, säger Fredrik Nygren, SE Manager på NetApp.

Många företag startar sin AI-resa i molnet för att snabbt kunna testa nya idéer och prototyper. Nyckeln är att redan från början använda en data-plattform som dels underlättar datahanteringen i molnet, men även att flytta data vartefter behoven och mognadsgraden ökar.

Enligt Fredrik Nygren är det ofta en utmaning att hantera nya datakällor som till exempel en övervakningskamera. Att flytta den datan från insamlingspunkten till den centrala dataplattformen och kanske även till olika molntjänster. Med lösningar som NetApp Data Fabric och ONTAP AI kan man bygga ett datalager för en enkel, snabb och säker datahantering.

Fakta

Conoa hjälper medelstora och stora företag att lyckas med sitt förändringsarbete mot en modern hybrid IT⁠-⁠infrastruktur. Deras fokusområden är datacenter on-prem, cloud, container och AI. Conoa är Stockholmsbaserade och erbjuder högklassiga konsulttjänster, utbildning samt kostnadseffektiva och innovativa enterprise open source-lösningar.

NetApp är expert på hantering av data i det hybrida molnet. Vi erbjuder ett komplett utbud av hybrida molntjänster som förenklar hanteringen av applikationer och data, över moln och datacenter för att accelerera digitaliseringen. Tillsammans med våra partners möjliggör vi för globala organisationer att utnyttja potentialen i all deras data för att hitta nya vägar till kunder, främja större innovation och optimera sina verksamheter. www.netapp.se #DataDriven

Besök conoa.se eller netapp.se för mer information.

Mer från Conoa tillsammans med Netapp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Conoa tillsammans med Netapp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?