Annons
Innehåll från CommvaultAnnons

Därför är datahantering grunden inom IT-säkerhet

Data har blivit företags viktigaste tillgång och att kunna skydda ens mest affärskritiska information mot yttre hot kan bli avgörande för verksamhetens framtid. För att lyckas behöver man både förbereda sig proaktivt genom korrekt datahantering och veta vilka åtgärder man måste ta om ens data blir utsatt. Rikard Lindkvist på datahanteringsföretaget Commvault berättar om vad man behöver göra praktiskt för att vara redo. 

Korrekt datahantering är ett av fundamenten inom datasäkerhet. Genom att följa Best Practices och ha en plan för återhämtning kan företag säkra sin affärskritiska information. När man säkerhetskopierar sitt data och skapar kontroll över vem som har access till informationen byggs grunden för ett fullgott skydd. Commvault erbjuder en plattform som gör det möjligt att dela upp funktioner baserat på olika roller och ger en spårbarhet som gör att man kan se vem som hanterat datat och när. 

– En enda person kan inte vara kopplad till alla funktioner utan säkerheten måste finnas på individnivå och då måste man ha en plattform som kan hantera den typen av konfigurationer. Grundpelaren utgörs av säkerheten i accesslagret och var datat finns lagrad. När vi säkerhetskopierar data så lägger vi det alltid på en säker separat plats som kunden bestämt, exempelvis ett datacenter, som gör att ingen annan än kunden kan komma åt den, säger Rikard Lindkvist, Senior Sales Engineer på Commvault. 

Regelbundna tester

Många vill att ens data ska vara krypterat, särskilt data som är kopplad till molntjänster, så att ingen kan komma åt informationen utan en krypteringsnyckel. Detta fungerar som ett komplement till skalskyddet, förklarar Rikard Lindkvist. 

– Tar något sig in innanför skalskyddet, som exempelvis Ransomware, så kan ett företag i princip upphöra att existera. Det enda sättet att komma tillbaka efter det är genom sin säkerhetskopia och då måste man veta att den kopian är användbar. För att säkerställa detta måste den testas kontinuerligt så att man vet att man är redo. Detta måste göras schemalagt, regelbundet och i vår plattform sker detta automatiskt Viktigt är också att krypteringsnyckeln ligger utanför plattformen den krypterar och där är Key Management en viktig funktion. 

Säkerhetskopian ska befinna sig i en helt isolerad miljö utan koppling till internet där man lagrar sina backuper. Detta fungerar då som en luftsluss till företagets olika miljöer och kan inte öppnas utifrån. 

När NASA letade efter en innovativ lösning för att hantera stora datamängder, nu och i framtiden, valde de Commvault. Se deras berättelse här. 

”Måste klassificera systemen”

Commvault har lång erfarenhet av datahantering och använder AI och Machine Learning för att automatisera tester och monitorera kunders miljöer så att larm kan skickas ut om något beter sig märkligt. Att klassificera sitt data är särskilt viktigt då det alltid är vissa system som är viktigare än andra och måste upp först vid en eventuell krasch. Detta är något många missar, menar Rikard Lindkvist.

– Man måste klassificera systemen beroende på hur kritiska de är för företaget. Där behöver man också klassificera vem som har åtkomst och detta missar många. Det är ett ansvar som bör ligga ovanför IT för annars finns risken att allt data skyddas på samma sätt oavsett om den är viktig eller ej. Viktiga system kan då ligga nere i timmar, dagar eller veckor för att man använt fel teknologi. 

Arbete hemifrån ökar sårbarheten

Den rådande krisen har gjort att många företag nu arbetar febrilt med att få rätt infrastruktur och nätverksaccesser på plats, berättar Rikard Lindkvist. 

– Det är en utmaning nu för de som inte haft sin infrastruktur på plats sedan innan. När fler jobbar hemifrån, på ett nytt sätt, finns större risk att företagsdata ligger öppet och där det inte ska befinna sig. Då blir det inte säkerhetskopierat och mycket mer sårbart för exempelvis krypto- och ransomware. Det är med andra ord hög tid att man ser över sin datahantering. 

Delta i våra Data Daily sessioner, live eller on demand, med dataexperter 

Mer från Commvault

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Commvault och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?