ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från CMC Markets

Så enkelt lär du dig trading

Du kan aktier och du kan fonder. Du känner att det är dags att gå vidare och handla med mer avancerade produkter, men vet inte riktigt hur man gör. Ingen fara, här är din guide till att handla med Contract for Difference (CFD).

En CFD är ett kontrakt vars pris baseras på en underliggande tillgång. Den underliggande tillgången kan t.ex. vara aktier, index, råvaror, valutor eller räntepapper. En CFD ger dig rättigheten att ta del av prisförändringen på den underliggande tillgången som du väljer att handla.

 – Du har ett fantastiskt utbud från världens marknader med tusentals produkter via en och samma handelsplattform, som du förmodligen inte kommer åt via din nuvarande depå. Säger Kristofer Berggren, analytiker och utbildningsansvarig på CMC Markets, en av ledande nätmäklarna av CFD:er i Sverige.

 Här kan du testa en handelsplattform för CFD:er

 Varför ska man köpa en CFD istället för den underliggande tillgången?

– Det finns flera olika anledningar, säger Kristofer Berggren.

 Många väljer CFD:er framförallt därför att det ger dig en möjlighet att handla med hävstång och inte sällan med låga säkerhetskrav. Det innebär att du kan ta en större position än ditt insatta kapital och där med också ta del av en potentiellt större vinst.

 Exempelvis skulle en transaktion kunna se ut så här: Du köper 10 CFD:er med tyska index (DAX) som underliggande, som i CMC Markets handelsplattform heter Germany 30, med hävstång. Låt säga att Germany 30 står i 1250 EUR och när du köper är säkerhetskravet 0,2 %. Det innebär att du endast betalar 0,02 av 1250 EUR x 10 = 250 EUR Du betalar alltså 250 EUR för en position som normalt sätt är värd 12 500 EUR. 

Här kan du testa att handla Germany 30 via ett demokonto

Det är dock mycket viktigt att ha i åtanke att resultatet av ditt köp beräknas på hela din position vilket innebär att om marknaden går mot dig kan du förlora mer än ditt insatta kapital. Det är därför viktigt att vara helt införstådd med de risker handel med hävstång medför.

 En annan stor fördel med CFD:er är den breda valmöjligheten av positionsstorlek. Exempelvis handlas råvaror på börsen ofta i stora kvantiteter. Via CFD:er kan du ta en precis hur liten eller stor position du vill eftersom du kan handla s.k. punkter av ett kontrakt (ex. 0,01 av 1). Detta öppnar upp även för investerare men mindre kapital att investera.

 Med CFD:er kan du även spekulera i att en tillgång ska falla i värde. Att positionera sig för nedgång i exempelvis OMXS30, som i CMCMarkets handelsplattform heter Sweden 30, kan vara ett sätt att skydda en befintlig aktieportfölj om man oroar sig för en nedgång på börsen.

 Att tänka på när du väljer nätmäklare
Ett viktigt första steg om du vill börja handla med CFD:er är att välja vilken aktör du ska använda dig av. Ett inte helt enkelt val när man är ny på marknaden, men det finns ett antal kriterier du kan börja med att undersöka.

 Kostnad
Det första du ska du titta på är kostnaden för att handla. Som alltid när du köper och säljer finansiella instrument, finns det när du handlar CFD:er, en spread mellan köp- och säljpris. CFD-aktören har en del av spreaden som sin intjäning, så jämför gärna spread mellan olika aktörer innan du bestämmer dig. En annan kostnad som kan förekomma är courtage. De flesta marknader brukar vara courtagefria men det är alltid bra att få en uppfattning om courtagestrukturen. 

 Utbildning
För det andra kan du undersöka hur mycket de olika CFD-aktörerna satsar på utbildning av sina kunder. Är du inte van att handla med CFD:er är det bra att lära sig produkten innan du kommer igång. Även utbildningar som fokuserar på riskhantering, handelspsykologi och strategi är bra att ta del av, framförallt för dig som är intresserad av att vara lite mer aktiv i din handel.   

 Välj lokalt
Det kan kännas tryggat att välja en CFD-aktör som har kontor i Sverige och därmed svenskspråkig personal, som förstår den svenska marknaden och det svenska skatte- och regelverket. Du kan till exempel få hjälp med underlag till Skatteverket när det är dags för deklarationen.

– Sedan skulle jag säga att det allra viktigaste kriteriet i val av CFD-aktör är att du känner dig trygg med dem och säker på att de är en seriös aktör, säger Kristofer Berggren.

– Många nätmäklare erbjuder kostnadsfria demokonton så testa handelsplattform, utbildning och support innan du väljer aktör. Och håll dig till de större, börsnoterade och väletablerade aktörerna. 

 Detta är CMC Markets

  • Grundades 1989 och är en av världens största CFD-aktörer och har sitt svenska kontor på Hamngatan 11 i Stockholm.
  • Erbjuder handel via CFD:er på index, råvaror, valutor och räntepapper.
  • Erbjuder sina kunder att testa trading på ett demokonto helt kostnadsfritt. Demokontot är laddat med 100 000 fiktiva kronor och går att fylla på hur mycket man vill under två veckors tid.
  • Erbjuder regelbundet utbildningar till sina kunder genom webbinarium men också fysiska utbildningsträffar.
  • Handelsplattformen finns tillgänglig för både desktop och som app för Android och Iphone IOS.

 Riskinformation
Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CMC Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer