1515
Innehåll från CiscoAnnons

Så kan företag förbereda hybrida arbetsplatser: ”Viktigt att implementera säkerhet från början”

Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco
Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco

En studie från IT-företaget Cisco visar att 98 procent av alla möten i arbetslivet i framtiden kommer vara hybrida, där minst en person deltar på distans.

Det ställer nya krav på våra arbetsplatser.

– Företag måste säkerställa att det skapas en jämlik upplevelse oavsett om man deltar hemifrån, på resa eller sitter med några av kollegorna i ett mötesrum på kontoret, säger Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco.

På många arbetsplatser har den pågående pandemin lett till att distansarbete hemifrån blivit en del av vardagen. Distansarbete har också visat sig fungera bra. Det gör att man på många arbetsplatser kommer att fortsätta låta medarbetare arbeta på distans, även när pandemin är över.

Studien från Cisco visar att personal kommer att arbeta hemifrån minst två dagar i veckan.

Detta gör att arbetsplatserna kommer att se annorlunda ut i framtiden.

– De lösningar som skapats under pandemin har oftast varit temporära. Nu behöver vi tänka långsiktigt och skapa nya, genomtänkta och säkra lösningar inför framtiden för vi kommer inte att återgå dit där vi var innan pandemin, säger Per Samuelsson.

Annan utformning av kontoren

På Cisco förutspår man att arbetsplatserna kommer att ha fler mötesrum, många av dem mindre, och att många bara kommer att åka till kontoret för en viss typ av möten. 

– Det betyder att vi ska vara förberedda på att kunna hantera dessa möten effektivt och jämlikt när vissa medarbetare deltar på distans. Vår undersökning visar att 94 procent av kontorsrummen i dagsläget inte är utrustade med videoutrustning, säger Per Samuelsson.

Med många som arbetar på distans kommer kontorsytorna att krympa. När man sparar in på utrymmet kan man istället investera mer i den teknik som behövs för distansarbete, till exempel gällande säkerheten.

När anställda jobbar hemifrån över privata uppkopplingar ökar sårbarheten.

– Hela säkerhetsfrågan har blivit än mer aktuell nu än tidigare. Det är en komplex fråga men det finns lösningar som gör det lätt att göra rätt. Dessutom är det viktigt att implementera säkerhet redan från början, säger Per Samuelsson.

Vad som krävs är ett att säkerhetsansvariga kan erbjuda ett helhetsskydd för kontoret och distansabete.

– Nu när många jobbar hemifrån är det viktigt att se till så att de är skyddade även när de inte är inloggade på företagsnätverket. Ett exempel är Cisco Umbrella som är en lösning som gör att de är skyddade hela tiden, säger Per Samuelsson.

Stora vinster inom flera områden

Med dessa förändringar i arbetssättet finns stora besparingar att göra, i tid, kostnader och miljö.

I Ciscos rapport kring resfria möten har de gjort en beräkning på ett företag med 1000 anställda varav 30 procent regelbundet reser och gör i snitt två resor i månaden. Genom att ersätta en resa med ett distansmöte kan företaget spara 15 miljoner kronor per år, öka vinstmarginalen med en procentenhet, få 9000 timmar i minskad restid och bidra med 190 ton i minskade CO2-utsläpp.

– Potentialen är enorm för Sverige och vi bör sikta på att bli bäst i världen på resfria möten. Det finns stora besparingar att göra och Cisco kan hjälpa företag och organisationer att lyckas med säker digitalisering, avslutar Per Samuelsson.

Läs mer på: www.cisco.se

 

Mer från Cisco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cisco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?