Innehåll från CensorAnnons

Ägarskifte nu - eller genom ett Långkok?

Från vänster, Mats Axell, Erik Arvidsson, Erik Engnér & Jonas Brogårdh – samtliga delägare och Partners på Censor M&A.
Från vänster, Mats Axell, Erik Arvidsson, Erik Engnér & Jonas Brogårdh – samtliga delägare och Partners på Censor M&A.

Oavsett när i tiden ett ägarskifte planeras så är gedigna förberedelser värdeskapande för det slutliga resultatet. Frågan är bara hur mycket tid och vilket behov både ägare och bolag har för att planera, förbereda och slutligen genomföra ett ägarskifte till rätt ny ägare som både vill och kan ta över stafettpinnen?

Censor har sedan 2004 hjälpt över 100 bolagsägare att genomföra ägarskiften. Rådgivarna på Censor har en entreprenöriell bakgrund som tillsammans med deras gedigna erfarenhet inom ägarrelaterade frågor och Corporate finance skapar bästa möjliga förutsättningar inför ett stundande ägarskifte.

– Vi har genom åren skapat en omfattande verktygslåda och har en beprövad process som bidrar till att bygga den plattform varifrån vi tillsammans med våra kunder planerar och förbereder bolaget och dess ägare inför ett ägarskifte - för att härifrån säkerställa en lyckad transaktionsprocess och företagsöverlåtelse, säger Mats Axell, Partner, Censor AB - Mergers & Acquisitions.

Ägarambition och målsatt bolagsvärde styr tidsperspektivet

Vägen fram till ett ägarskifte kan ske med olika tidsperspektiv och mycket handlar om ägarnas ambition och i vilken grad bolaget är redo att säljas.

– Normalt finns två möjliga vägar att gå, antingen så är man redo att aktivera en process för ägarskifte nu – en process som normalt tar mellan sex och 12 månader att genomföra. Alternativt så finns det anledningar att ha en lite längre planeringshorisont, en process som vi kallar för Långkok®. Orsaken till det kan vara att man behöver ta några steg till för att med hög sannolikhet nå målsatt bolagsvärde eller att bolaget så väl som ägarna behöver förbereda sig på en ägarförändring under några år, säger Jonas Brogårdh, Partner på Censor.

Planera för ett ägarskifte genom ett Långkok®

I den mån det bästa för bolaget och dess ägare är att skifta ägande och man inte har bråttom kan ett Långkok® vara rätt väg att gå. Ett Långkok® är en långsiktig ägarplan som fokuserar på värdeskapande aktiviteter med syfte att inom ett till fyra år nå en situation där man med hög sannolikhet uppnår den värdeambition ägarna har för bolaget. 

Mats Axell berättar att nyckeln till ett lyckat ägarskifte är att förstå ägarnas drivkrafter och mål, samt bolagets verksamhet och dess omvärld i ett tidigt skede. Med denna kunskap ökar möjligheterna att förbereda ägarna och bolaget strukturellt, finansiellt, organisatoriskt och även emotionellt. I en långsiktig ägarplan ligger fokus på ägarnas värdeambition och de relevanta utvecklingsinsatser som är värdeskapande inför ett framtida ägarskifte för att på så sätt skapa en gemensam plan.

– Värdeskapande frågeställningar kan exempelvis vara om man ska förstärka bolagets ledningsgrupp, arbeta med kapitaleffektivisering, öka graden av ordning och reda, uppdatera bolagets IT-infrastruktur eller etablera bolaget på given geografi. Att med utgångspunkt från en given och förankrad ägarambition definiera de aktiviteter och mål som behöver uppfyllas för att bolaget skall attrahera rätt köpare, fortsätter Mats Axell.

Framgångsfaktorer vid ägarskifte

En aspekt som särskiljer Censor M&A i sin bransch är att flera medarbetare har en bakgrund som bolagsägare och entreprenörer. 

– Med insikter och erfarenhet från att bygga, driva och sälja egna bolag, tillsammans med kompetens och erfarenhet av att ha genomfört över 100 bolagstransaktioner skapar vi goda möjligheter att nå de resultatmål vi och våra kunder har. Vi har genom åren skapat ett stort nätverk av finansiella- och industriella köpare, såväl inom Sverige som på en internationell arena – detta är naturligtvis en av flera framgångsfaktorer i den process som skall leda fram till ett lyckat ägarskifte, avslutar Jonas Brogårdh.

Läs mer www.censor.se

Om Censor M&A

Censor M&A är en av Sveriges mest etablerade aktörer inom M&A med fokus på ägarskiften av ägarledda bolag inom mid-market, det vill säga bolagstransaktioner från 50 MSEK upp till 1000 MSEK. Verksamheten grundades 2004 och man har genomfört över 100 bolagstransaktioner av svenska målbolag i ett flertal olika branscher. Verksamheten bedrivs från kontoren i Göteborg, Stockholm och Malmö. Härtill är Censor M&A delägare i Corporate Finance International med kontor i 26 städer i 18 länder. Totalt är vi 250 medarbetare med fokus på rådgivning och transaktionsledning för ägarledda bolag inom sektorn mid-market.

Mer från Censor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Censor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?