1515
Annons
Innehåll från CarlsquareAnnons

Så öppnar Carlsquare vägen för svenska bolags M&A på den stora, tyska marknaden

Intresset för Tyskland har vuxit enormt sedan Brexit gjorde Storbritannien mindre attraktivt för svenska bolag – men samtidigt är den tyska marknaden för M&A-transaktioner mycket mer svårnavigerad.

– Här har Carlsquare en unik position i Sverige då vi kan fungera som en bro mellan de båda länderna, säger Anders Elgemyr, vd och Managing Partner på Carlsquare i Sverige.

Tyskland är Sveriges största handelspartner men bolagsinformation är inte alls lika tillgängligt som i Sverige.

– I Tyskland kan man inte söka på webben för att få reda på vinst, omsättning eller ägare för bolag. Man får verkligen ge sig ut på stan och ut i landet för att söka upp bolagen personligen, förklarar Anders Elgemyr.

I sin databas har Carlsquare i dag kontakter till 50,000 tyska bolag plus att man har upparbetade kontakter till alla viktiga PE-bolag och ägarfamiljer.

Sammanslagning skapade unik kompetens

Carlsquares varumärke är nytt och bildades efter ett samgående 2019 mellan fyra europeiska M&A-rådgivare. 

Samgåendet har skapat en unik länk mellan Sverige och Tyskland för bolagstransaktioner.

– Vi har det senaste året varit rådgivare i transaktioner där svenska bolag som Addsecure, Transcom, Altor, IK och Viva Winegroup varit köpare av tyska bolag, berättar Erik Lundberg, partner i Stockholm och ansvarig för M&A i Sverige.

På det svenska kontoret arbetar 17 anställda och de flesta har lång erfarenhet av arbete inom industrin, i synnerhet telekom, mjukvara, bygg, fastighet och life science. Det ger en djup förståelse för transaktioner inom dessa sektorer.

För 2021 har Carlsquare haft som internt mål att nå 52 transaktioner, det vill säga en affär per vecka. 

– Men redan nu i november har vi nått denna siffra och då återstår ändå julruschen i branschen när alla ska försöka stänga sina affärer före årsskiftet, säger Erik Lundberg.

Flera större affärer nyligen

Men Carlsquare jobbar inte bara mot Tyskland. Betydande transaktioner nyligen har varit Beijer Refs köp av Inventor i Grekland men även avknoppningen av Telia Carrier från Telia till Polhem Infra – en affär som värderades till cirka 10 miljarder kronor.

Nyligen bistod också Carlsquare som partner när doftljusföretaget Candles in Scandinavia noterades på First North.

Med IPO:n breddar Carlsquare sitt erbjudande till att omfatta Dual Track, då en IPO och försäljning körs parallellt för att optimera företagets exit-strategi. Med Carlsquare styrka och erfarenhet i att sammanställa och värdera finansiell information som krävs inom M&A, ser bolaget en stor möjlighet att kunna ge ett starkare erbjudande i IPO-processer, något som skiljer det från många andra aktörer på marknaden. 

– Vi tar ett helhetsansvar för processen vilket få av våra konkurrenter mäktar med. Vi tar rollen som projektledare och koordinerar alla arbetsströmmar och parter från start till mål och hjälper kunden till den bästa affären, oavsett om det blir en försäljning av hela bolaget eller en börsnotering, avslutar Anders Elgemyr.

Om Carlsquare
Carlsquare har kontor i Berlin, Hamburg, Köpenhamn, London, München och Stockholm och har cirka 85 medarbetare. Vi ligger i topp i DACH-regionen (de tyskspråkiga länderna) vad gäller M&A-affärer i mindre- och mellanstora affärer, det vill säga affärer upp till 10 miljarder i transaktionsvärde. Vi ligger i topp i DACH-regionen (de tyskspråkiga länderna) vad gäller M&A-affärer i mindre- och mellanstora affärer, det vill säga affärer upp till 10 miljarder i transaktionsvärde.

Läs mer på: www.carlsquare.com 

Mer från Carlsquare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Carlsquare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?