1515
Innehåll från CadcraftAnnons

Digitalisera manuella gränssnitt för ökad effektivitet

Förr eller senare kommer de allra flesta industriaktörer att behöva genomgå den digitala förändringsresan för att ha en chans att bibehålla sin konkurrenskraft. Villkoren för digitalisering förändras dock över tid; det gäller alltså att ständigt vara på tårna och följa med i utvecklingen för att inte halka efter.

– Det som inte utvecklas, det avvecklas, konstaterar Johan Moberg, vd för Cadcraft.

Cadcraft tillhandahåller avancerade tekniska lösningar för både tillverkande mekanisk industri och den expansiva byggindustrin. I praktiken påbörjade företaget arbetet med att digitalisera manuella gränssnitt redan i slutet på 1980-talet, men då var förutsättningarna markant annorlunda. 

– På den tiden bytte vi ritbrädor mot 2D CAD-programvara. Idag är våra verktyg och tjänster oerhört mycket mer komplexa. Även fokus på arbetet har förändrats; nu bistår vi våra kunder med simuleringstjänster, 3D-konfiguration och digitalisering av kommunikationsgränssnitt mellan avdelningar för att öka effektivitet, berättar Martin Viding, marknadschef.

Medan Cadcraft fortfarande har samma expertis inom CAD som förut, är lösningarna annorlunda. Via en kombination av egenutvecklade plattformar och partnermjukvaror från Autodesk specialanpassar Cadcraft digital och automatiserad funktionalitet efter kundens behov och blir ett stöd genom hela digitaliseringsprocessen. 

– Arbetar man manuellt blir det lätt fel någonstans. Med digitaliserad och automatiserad kommunikation och dokumenthantering kan man styra och definiera sina egna processer, vilket både snabbar på flödet och ökar såväl säkerhet som trygghet i alla led, säger Johan.

Affärskritiska insikter

Detta bidrar i sin tur till att knyta ihop organisationens olika processer, vilket skapar insikt i hela produktionsprocessen. Eftersom upp till 70 procent av kostnaderna och i regel ca 80 procent av en produkts miljöpåverkan avgörs i konstruktionsfasen blir dessa insikter en affärskritisk del av processen. 

– Genom att digitalisera gränssnitten runt företagets design och utvecklings -avdelning kan resten av företaget snabba upp beslutsprocesser, leveranstider och underlätta säljarbetet. Digitala modeller ger därtill ytterligare fördelar; genom att kunna simulera funktion, hållfasthet, utseende och ergonomi digitalt, minimeras behovet av fysiska prototyper och sena ändringar i produktion. Detta håller både ner produktionskostnaden och leder till mindre miljöpåverkan för den aktuella produkten.

Full valfrihet och hög kvalitetsnivå

– Vi gör det möjligt att snabbare kunna bemöta kunder med information och offerthantering. Genom kopplingar mot företagets affärssystem och dess artiklar skapas tidsvinster i orderhantering och inköpsprocesser. Slutkunden får full valfrihet samtidigt som man ökar effektivitet och kvalitetsnivå, konstaterar Johan.

För de kunder som behöver stöd i kartläggningen av vilka förbättringsåtgärder som kan vara aktuella erbjuder Cadcraft Discovery Workshops, ett skräddarsytt koncept som uppmärksammar företags förbättringspotential gällande arbetsflöden och processer. Syftet med workshopen är att öka affärsnytta och ge företaget större konkurrensfördel med hjälp av digitalisering.

– Den erfarenhet vi har samlat på oss genom samarbeten med över 1700 industriföretag tar vi med oss framåt till varje ny kund. Det är så man måste göra för att fortsätta ligga i täten, avslutar Martin. 

Läs mer om Cadcrafts lösningar här

Mer från Cadcraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cadcraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?