1515
Innehåll från byBrickAnnons

Säkrare arbetsplatser med säkerställd kompetens

Att krydda till cv:t utgör sällan någon större fara men inom vissa branscher kan det vara livshotande att en enda medarbetare inte har rätt kompetenser. YouCap använder artificiell intelligens för att konstruera kunskapsprov som säkerställer kompetens, och tar hjälp av byBrick för att kvalitetssäkra själva AI:n.

Allt fler företag använder kunskapsprov för att testa sina medarbetares kompetenser, men rätt svar innebär inte alltid rätt kompetens. Fusk, chansningar och risker för bias kan ge ett förvrängt resultat. 

– Ett kunskapsprov måste vara konstruerat på ett särskilt sätt för att testa just de efterfrågade kompetenserna. Där är artificiell intelligens en bra lösning, men det är viktigt att också kvalitetssäkra tekniken, säger Samuel Danielsson, grundare av YouCap. 

Säkerställ kritisk kunskap

ByBrickgruppen består av flera bolag som verkar inom IT, management, kommunikation och marknadsföring. Ett av dessa är byBrick Elevate som fokuserar på mjukvarulösningar och kvalitetssäkring. Bolaget har bland annat hjälpt tech-startupföretaget YouCap att kvalitetssäkra sin AI-lösning som säkerställer kompetens på arbetsplatser. YouCaps lösning innebär att använda AI-teknik för att konstruera och validera kunskapsprov som testar medarbetares kritiska kompetens – den nivå av kompetens som krävs för att inte utgöra en fara för sin arbetsplats. 

– Det är särskilt viktigt inom byggbranschen där säkerheten är central. Det räcker att en enda person inte har tillräcklig kritisk kompetens för att skada en hel grupp, säger Samuel Danielsson. 

AI konstruerar och validerar

Att sätta ihop ett kunskapstest är inte helt enkelt. Du måste dels veta vilka frågor du ska ställa och sedan använda rätt frågeteknik för att verkligen få svar på det du frågar. Frågorna får inte heller riskera att gynna eller missgynna någon på grund av personliga egenskaper såsom ålder, kön eller tekniska kunskaper. Kunskapsprovet ska kort och gott testa kompetenser – enbart. Genom att låta YouCaps AI-teknik konstruera provet och mäta svarsmönstret går det att upptäcka avvikelser, vid till exempel risker för bias eller fusk.

– Vi använder AI-teknik för att hitta samband och förstå tankarna bakom testpersonernas svar för att säkerställa att kompetensen är riktig. Den insamlade datan ligger sedan till grund för att utveckla och förbättra kunskapsproven, förklarar Samuel Danielsson. 

Kvalitetssäkra tekniken

Det är lätt att lita blint på AI:ns förmåga, menar Samuel, men poängterar vikten av att kvalitetssäkra själva algoritmen. Det är lika viktigt att undersöka datan som AI:n genererar, som att undersöka det som saknas – och varför det är så. Där har byBrick Elevate haft en betydande roll för att kvalitetssäkra YouCaps teknik.

– Det handlar i korta drag om att ta sig igenom en gedigen checklista som säkerställer att kunskapsprovet testar det man vill testa. Det går också att ställa olika algoritmer emot varandra och undersöka utfallet – vad händer om vi gör på ett annat sätt? 

ByBrick Elevate hjälper företag att förstå vilken algoritm som är mest adekvat för sammanhanget samt håller sig ajour när det kommer till utveckling och förbättringar inom det digitala området. 

– Att ta hjälp av en sådan expert kan vara svaret för att få till det där kontinuerliga förbättringsarbetet, avslutar Samuel Danielsson. 

Fakta 

byBrick brinner för test och har lång erfarenhet av komplexa system. Vi anpassar våra tester utefter varje verksamhet och projekt för att lägga kraft på det som verkligen ger ett värde. Våra testare är utbildade inom bland annat testdesign, kritiskt tänkande och testtekniker. 

Mer från byBrick

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med byBrick och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?