Annons
Innehåll från Business Region ÖrebroAnnons

Sveriges grönaste industriprojekt

Tomater, jätteräkor och spillvärme i huvudrollerna när Sveriges grönaste industriprojekt Regenergy Frövi ska förverkligas. En internationellt unik etablering som i sig skapar över 200 nya gröna jobb, ger stora miljövinster samt banar väg för framtidens cirkulära och regenerativa lösningar inom industrin.

Det gröna industriprojektet Regenergy Frövi beskrivs som ett viktigt första steg för att utveckla en cirkulär affärsmodell inom svensk industri, vars regenerativa process möjliggör en ökad produktion av svenska råvaror. Något som leder till minskat importbehov av utlandsproducerad mat. Regenergy Frövi planerar för att kunna bygga en totalt 35 hektar stor cirkulär produktionsyta för storskalig tomatodling samt landbaserad odling av jätteräkor. Spillvärme från BillerudKorsnäs pappersbruk ska driva de enorma växthusen och räkodlingen, som sedan återför vatten till brukets produktion.

WA3RM, som arbetar för att utveckla och finansiera regenerativa verksamheter, är en av huvudaktörerna bakom Regenergy Frövi: 

– Klartecknet för den här etableringen är inte bara en symbolisk milstolpe, utan också en avgörande pusselbit som kommer på plats för att vi ska kunna förverkliga ett grönt industriprojekt av den här storleken. Avtalet med BillerudKorsnäs där vi nyttjar deras spillvärme möjliggör vår plan av etablering för industriell symbios, där flera parter tillsammans visar att vi kan skapa cirkulära flöden på en industriell skala. Vi ser att det här är en av lösningarna på de stora klimatutmaningarna världen står inför, säger Fredrik Indebetou på WA3RM, representant för Regenergy Frövi. 

Han pekar på Frövi som optimal plats för att denna etablering. Men ser samtidigt att flera platser i Sverige kan få liknande etableringar: 

– I Frövi har vi perfekta förutsättningar för den här etableringen. Det här är den första av flera liknande etableringar och intresset har för denna typ av lösningar har ökat kraftigt bara sista månaderna. Vi hoppas att detta banar väg för nästa generations gröna regenerativa industri.

Byggstarten för projektet planeras till januari 2022.

Läs mer om Business region Örebro

Läs mer om Regenergy – Regenergy by WA3RM

 

Mer från Business Region Örebro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Business Region Örebro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera