ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Brocc

Lågkonjunktur 2019? Därför ska du investera utanför börsen

Investeringar i svenska privatlån lyfts ofta fram som ett mer stabilt alternativ till börsen eftersom de inte har samma svängningar.

Men vad händer vid en lågkonjunktur?

Kan man lita på att det är en säker investering även då?

Läs mer om att investera i lån

Allt fler tror att en lågkonjunktur kan vara på väg och under hösten har vi sett många tecken på det. Signalerna har gjort investerarna oroliga – kommer bolagens vinster att nå upp till förväntningarna, och har börsen verkligen mer att ge?

Under ett år med lågkonjunktur är det inte otänkbart att börsen tappar 50 procent av sitt värde. Därför kan det vara klokt att se sig om efter andra tillgångsslag.

Peer to peer-lån, det vill säga att investera i lån till svenska kreditvärdiga privatpersoner, lyfts ofta fram som ett mer stabilt alternativ eftersom de inte korrelerar med börsen. Men är det en lika smart och säker investering vid en lågkonjunktur där vi riskerar att arbetslösheten skjuter i höjden och privatekonomin blir allt tajtare?

– Vid en lågkonjunktur är det ett extra bra alternativ, säger Andreas Thim, kommersiell chef på Brocc, och fortsätter:

– Istället för att ta risk på att börsen ska ha en viss värdering tar man risk på betalningsförmågan hos svenska kreditvärdiga löntagare. Och vad är då sannolikheten för att en medelsvensson inte betalar sina räkningar vid en lågkonjunktur? Om jag i dag har 8 procent i ränta från lånen jag investerat i så betyder det att jag klarar av att ha 8 procent i kreditförluster på dessa lån innan jag ens går plus/minus noll. Och det tror jag att det är liten risk för.

Man ska komma ihåg att vi i Sverige har ett väl fungerande system och att vi svenskar har en god betalningsvilja där en betalningsanmärkning får stora konsekvenser för en lång tid framöver.

– Om jag skulle bli arbetslös och få mindre pengar skulle jag prioritera att undvika betalningsanmärkningar framför exempelvis resor och konsumtion. Vid en riktigt tuff lågkonjunktur skulle jag se det som en fördel att ha mitt kapital investerat i svenska privatlån framför andra tillgångsslag som troligt skulle gå mycket sämre, säger Andreas Thim.

Att investera i privatlån är ingen ny företeelse. Det är samma gamla beprövade tillgångsslag som bankerna har investerat i och växt sig starka på i över hundra år i Sverige. Genom digitalisering är det nu tillgängligt även för privata investerare som kan få ta del av de enorma marginaler som bankerna länge har skott sig på.

– Investeringar i svenska lån är ett ett bra komplement till andra sparformer eftersom det inte korrelerar med börsen, det är en god avkastning till låg risk, man får ränteutbetalningar varje månad och kan återinvestera sina räntor för ränta på ränta-effekt, avslutar Andreas Thim.

Läs mer om att investera hos Brocc


Det här är Brocc 

Brocc är en digital plattform för lån som kopplar ihop låntagare och investerare.

Brocc är ett svenskägt företag lanserat 2016 och är registrerat som betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen förmedla krediter och betalningar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brocc och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer