I dagens samhälle ser vi en ökning av förändrade arbetsformer med variabla inkomster. Exempelvis frilansare, egenföretagare, vikarier eller provanställda. Personer med moderna arbetsformer har svårare att få bolån tack vare de traditionella bankernas moderna automatiserade bolåneansökningar som vilar på historisk data men inte ser på framtidsutsikterna och möjligheterna. Även personer med fast anställning och bra kreditvärdighet kan på grund av exempelvis betalningsanmärkningar eller avsaknad av kredithistorik ha svårt att passa in i bankernas mallar.
– Låneansökningar ökar samtidigt som processerna blir mer automatiserade. Det gör att fler som inte passar in i mallarna får nej på sin bolåneansökan. Vi är ett komplement till de traditionella bankerna, en hjälp på vägen som möjliggör att fler kan äga sitt boende eller få en ordnad ekonomi genom att erbjuda dem lån med bostaden som säkerhet. Det är vårt sätt att jobba för finansiell inkludering av fler i samhället, säger Tomas Netz, operativ chef på Bluestep Bank Sverige.
En annan kundgrupp som Bluestep kan erbjuda bostadslån till är pensionärer med låg inkomst som äger sin bostad. Som kanske inte vill flytta men vill kunna få loss pengar för att kunna leva lite bättre.
– Med tjänsten 60+ kan vi hjälpa pensionärer att få loss pengar från sin bostad samtidigt som de kan bo kvar i sitt hem. Lånet kan fås som en klumpsumma vid ett tillfälle eller som en månadsvis utbetalning, vilket vi är ensamma om att kunna erbjuda på den svenska marknaden. Räntor betalas först när bostaden lämnas och vi garanterar att kunden får bo kvar tills man själv vill sälja, samtidigt som lånet aldrig kan bli större än vad bostaden säljs för, säger Tomas Netz.
EXTERN LÄNK: Läs mer
Fakta
Bluestep Bank är en lösningsorienterad bank som erbjuder bolån och sparkonton till kunder i Sverige och Norge, och inom kort även i Finland. Bluestep fokuserar på att förstå och hjälpa kunder som av någon anledning inte kan få lån hos de traditionella bankerna. Bluestep Bank AB (publ) är ett bankaktiebolag som står under Finansinspektionens tillsyn.