1515
Innehåll från BlåkläderAnnons

”Det är dags att prata mer om kvalitet – och mindre om återvinning”

Många aktörer inom klädbranschen gör i dag sitt bästa för att öka andelen återvunnet material. Men det är inte alltid nödvändigtvis bäst för klimat och miljö, menar Blåkläders hållbarhetschef Ann Carlsson. 

Inom den resursintensiva klädindustrin är det välkommet att återvinningsvurmen tar fart allt mer. Men många varumärken lägger sitt hållbarhetsfokus på enstaka plagg och materialval. 

Läs mer om Blåkläders filosofi kring kvalitet och hållbarhet! 

– Det finns en risk i att stirra sig blind på det återvunna materialet, som ju bara utgör några få procent av hela plaggets klimatpåverkan, säger Ann Carlsson. 

Om plagget får en kortare livslängd för att det slits fortare – vilket är väldigt vanligt med återvunnen fiber eller ekologisk bomull – förlorar man snabbt den eventuella miljöbesparingen. 

– Då blir allt prat om återvinning mest ett luftslott. 

Färre plagg, högre kvalitet

Blåkläder har länge haft som ett mantra att sälja så få plagg som möjligt. Med förstärkningar och trenålssömmar ska deras kunder kunna använda sina arbetskläder så länge som möjligt innan de blir slitna och behöver bytas ut. 

Blåkläder och fabrikerna i Myanmar och Sri Lanka har samma ägarfamilj, vilket ger kontroll över produktionen. 

– Att synkronisera inköp av material ger stor effekt. Vi kan till exempel beställa syntetmaterial som får sin färg redan innan textilfibern spinns ut och blir garn – så kallad ”spinnfärgad” textil.  Då sparar vi avsevärda mängder vatten och kemikalier genom hela processen. 

Även små justeringar ger stora miljöfördelar.

– Vårt fodermaterial i fickor och jackor är numera tillverkat av spinnfärgad polyamid. Bara det lilla skiftet sparar 7,4 miljoner vatten och 82 ton CO2-utsläpp varje år, säger Ann Carlsson. 

Bättre bomull slår ekologiskt

Att använda sig av ekologisk bomull är ett exempel på åtgärd som gärna kommuniceras ur ett hållbarhetsperspektiv. Men det som sällan framkommer är att kvaliteten riskerar att försämras avsevärt. 

Blåkläder är delaktiga i det globala initiativet BCI – Better Cotton Initiative – som syftar till att utbilda i producentledet för att skapa en mer hållbar produkt som lever längre. 

– Ekologiskt producerad bomull har bland annat generellt kortare fibrer, vilket gör att plagget slits ut betydligt snabbare. Om konsumtionen ökar har man automatiskt också skapat avsevärd ökad miljöpåverkan – halverad användningstid innebär i runda slängar nästan dubbel klimatbelastning. Vi måste bli bättre i branschen på att se till hela plaggets livscykel, säger Ann Carlsson. 

Enkel ekvation för miljö och plånbok

Kvalitet har ofta tagit en underordnad roll i modevärldens hållbarhetsdebatter. Kanske blir frågan extra tydlig just med arbets- och skyddskläder: längre livslängd leder till färre sålda plagg. 

– Vi tycker förstås att det är fantastiskt att fler material kan återvinnas, men det råder fortfarande stora brister på området. Framförallt är det en mycket begränsad andel textilier som kan återvinnas, särskilt i stor skala. För oss på Blåkläder handlar hållbarhet om hela kedjan, och då är vår slutsats att vi ska tillverka så få plagg som möjligt. 

Därför är arbetskläder av hög kvalitet mer hållbara. Läs mer om Blåkläders kvalitetsarbete här! 

 

Mer från Blåkläder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blåkläder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?